Spis treści
Zupa krem z kiszonej kapusty brzmi dość awangardowo, ale zapewniamy, że to cudowne danie. Czym się wyróżnia? Otóż nie każdy lubi kwaśną, wykrzywiająca kapustę, a już na pewno nie w formie zupy. Otóż okazuje się, że kiszonkę da się przerobić w taki sposób, że będzie pyszna i delikatna, ale z dobrze znanym posmakiem.
Ciężko wyrazić zachwytu nad tym daniem. Jest aromatyczna, a zarazem delikatna. Łączy w sobie wszystko, czego szuka wymagający klient. Możesz ją śmiało podawać jako przystawkę przed głównym daniem.
Zupa krem, choć wydaje się skomplikowana, składa się z prostych składników jak bulion, ziemniaki czy podsmażona cebulka.
Zupa krem z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania
- Cebulę szalotkę obierz i pokrój drobno, to samo zrób z ziemniaki. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru płyny, ale go nie wylewaj, posiekaj kapustę.
- W garnku rozpuść masło, dodaj cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dorzuć ziemniaki i smaż całość przez 3 minuty. Następnie dolej bulion i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dorzuć kapustę i gotuj przez 1,5 godziny, aż kapusta zacznie się rozpadać.
- Kiedy to nastąpi, należy zmiksować zupę na krem, dodać przyprawy i sos sojowy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Składniki
na 4 porcje
- 3 łyżka masło
- 2 cebula dymka
- 500 g ziemniaki
- 500 g kapusta kiszona
- 3,5 szklanka bulion warzywny
- 250 ml śmietana 30%
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 1 łyżeczka sos sojowy
- grzanki (opcjonalnie do podania)