w

Znudzona zwykłym makaronem? Wypróbuj kluski francuskie

Kluski francuskie są bardzo podobne do naszego „kładzionego” makaronu. Robi się je z mąki, jajek i masła. Podawaj je zarówno na słono, jak i słodko. Będą świetnym dodatkiem do sosów i zup.

Czym się różnią od lanych klusek? Według nas są bardziej puszyste, do przygotowania wykorzystuje się ubitą pianę z białek jaj.

Francuskie kluski to alternatywa dla tradycyjnego makaronu, który z czasem potrafi nas znudzić. Podawane z sosem grzybowym będą rozpływać się w ustach.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
kluski francuskie
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Rozdziel białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z żółtkami by powstała puszysta masa. Białka ubij na sztywną pianę. Do masła dodaj mąkę i pianę naprzemiennie. Mieszaj drewnianą łyżką, by piana była w dalszym ciągu puszysta.
  • Do garnka wlej wodę i dosyp sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wykładaj łyżką kluski i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kluski francuskie
Na porcję przypada:
Kalorie
164.1
Tłuszcze
 
3.8
g
6
%
Węglowodany
 
23.7
g
8
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
7.7
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Może wypróbujesz przepis na leniwe kluski na słodko? Są genialną przekąską w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *