w

Znudzona zwykłym makaronem? Wypróbuj kluski francuskie

Kluski francuskie są bardzo podobne do naszego „kładzionego” makaronu. Robi się je z mąki, jajek i masła. Podawaj je zarówno na słono, jak i słodko. Będą świetnym dodatkiem do sosów i zup.

Czym się różnią od lanych klusek? Według nas są bardziej puszyste, do przygotowania wykorzystuje się ubitą pianę z białek jaj.

Kluski francuskie

Francuskie kluski to alternatywa dla tradycyjnego makaronu, który z czasem potrafi nas znudzić. Podawane z sosem grzybowym będą rozpływać się w ustach.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
kluski francuskie

Sposób przygotowania

  • Rozdziel białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z żółtkami by powstała puszysta masa. Białka ubij na sztywną pianę. Do masła dodaj mąkę i pianę naprzemiennie. Mieszaj drewnianą łyżką, by piana była w dalszym ciągu puszysta.
  • Do garnka wlej wodę i dosyp sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wykładaj łyżką kluski i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Może wypróbujesz przepis na leniwe kluski na słodko? Są genialną przekąską w ciągu dnia.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli