Spis treści
Kluski francuskie są bardzo podobne do naszego „kładzionego” makaronu. Robi się je z mąki, jajek i masła. Podawaj je zarówno na słono, jak i słodko. Będą świetnym dodatkiem do sosów i zup.
Czym się różnią od lanych klusek? Według nas są bardziej puszyste, do przygotowania wykorzystuje się ubitą pianę z białek jaj.
Kluski francuskie
Sposób przygotowania
- Rozdziel białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z żółtkami by powstała puszysta masa. Białka ubij na sztywną pianę. Do masła dodaj mąkę i pianę naprzemiennie. Mieszaj drewnianą łyżką, by piana była w dalszym ciągu puszysta.
- Do garnka wlej wodę i dosyp sól. Gdy woda zacznie wrzeć, wykładaj łyżką kluski i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Może wypróbujesz przepis na leniwe kluski na słodko? Są genialną przekąską w ciągu dnia.