w

Leniwe kluski na słodko bez gotowania. Chrupiąca przekąska z tradycyjnego dania

Leniwe kluski smażone na oleju

Leniwe kluski to klasyk polskiej kuchni, nie znamy osoby, która ich nie jadła. Tradycyjnie gotujemy je we wrzątku, co sprawia, że są miękkie i kremowe, jednak w dzisiejszym przepisie zdradzamy inną metodę obróbki. Będą chrupiące i sprawią, że nie będziesz chciała wracać do tradycyjnej wersji.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, podaj smażone kluski ze śmietaną, cukrem i sezonowymi owocami. Takie wysmażone kluski będą delikatnie przypominać hiszpańskie churros, czyli smażone pręciki z ciasta parzonego.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  • Z ciasta uformuj wałek i krój na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzej olej i smaż kluski na złoty kolor.
  • Podsmażone kluski wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju.
Kluski podawaj ze śmietaną oraz owocami.

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli