w

Leniwe kluski na słodko bez gotowania. Chrupiąca przekąska z tradycyjnego dania

Leniwe kluski to klasyk polskiej kuchni, nie znamy osoby, która ich nie jadła. Tradycyjnie gotujemy je we wrzątku, co sprawia, że są miękkie i kremowe, jednak w dzisiejszym przepisie zdradzamy inną metodę obróbki. Będą chrupiące i sprawią, że nie będziesz chciała wracać do tradycyjnej wersji.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, podaj smażone kluski ze śmietaną, cukrem i sezonowymi owocami. Takie wysmażone kluski będą delikatnie przypominać hiszpańskie churros, czyli smażone pręciki z ciasta parzonego.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  • Z ciasta uformuj wałek i krój na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozgrzej olej i smaż kluski na złoty kolor.
  • Podsmażone kluski wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju.
Kluski podawaj ze śmietaną oraz owocami.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Leniwe kluski smażone na oleju
Na porcję przypada:
Kalorie
1198.9
Tłuszcze
 
101.8
g
157
%
Węglowodany
 
54
g
18
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
22.1
g
44
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz