Spis treści
Leniwe kluski smażone na oleju
Leniwe kluski to klasyk polskiej kuchni, nie znamy osoby, która ich nie jadła. Tradycyjnie gotujemy je we wrzątku, co sprawia, że są miękkie i kremowe, jednak w dzisiejszym przepisie zdradzamy inną metodę obróbki. Będą chrupiące i sprawią, że nie będziesz chciała wracać do tradycyjnej wersji.Jeśli nie masz pomysłu na obiad, podaj smażone kluski ze śmietaną, cukrem i sezonowymi owocami. Takie wysmażone kluski będą delikatnie przypominać hiszpańskie churros, czyli smażone pręciki z ciasta parzonego.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
- Z ciasta uformuj wałek i krój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej olej i smaż kluski na złoty kolor.
- Podsmażone kluski wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju.
Kluski podawaj ze śmietaną oraz owocami.
Składniki
na 3 porcje
- 300 g ser biały
- 3/4 szklanka mąka pszenna
- 1 jajko
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 1 szklanka olej
- śmietana 18%
- owoce
Zobacz
Jeden komentarz