Spis treści
Święta to czas radości i pysznego jedzenia. W tym wyjątkowych dań, które jadamy tylko raz do roku, jedynym z nich jest zupa rybna! Oczywiście taką zupę można podawać cały rok, jednak ta świąteczna jest napakowania przyprawami i mnóstwem rybnych dodatków. To czyni ją rozgrzewającym świątecznym daniem, nie do podrobienia.
Wigilijne przysmaki cieszą się dobrą sławą, gdyż to właśnie raz w roku są podawane w tak uroczysty sposób. Zupa rybna nie jest popularnym daniem, jednak jeśli lubicie ryby, warto ją włączyć do świątecznego menu.
Zupa rybna
Sposób przygotowania
- Weź duży garnek, wlej wywar warzywny, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pora. Nastaw mały gaz i podgrzewaj wywar. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dorzuć warzywa do garnka, zagotuj i pozostaw na 15 minut na średnim ogniu.
- W międzyczasie pomidory umyj, sparz i pozbądź się skórki. Pokrój je na małe kawałki i dorzuć do gotującej się zupy, dodaj koncentrat pomidorowy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju i cukru.
- Zabierz się za ryby, wszystkie umyj i oczyść z ości, pozbądź się skóry i pokrój całość w kostkę. Dorzuć ryby do gotującego się wywaru i zmniejsz ogień, gotuj całość 6 minut. Dopraw całość pieprzem i imbirem. Podawaj zupę ze świeżym koperkiem.
Składniki
na 5 porcji
- 50 g imbir (świeży)
- 300 g cebula
- koper
- 50 ml olej rzepakowy
- 500 g pomidor malinowy
- 200 g pstrąg
- 300 g dorsz
- 300 g karp
- 2 l bulion rybny (delikatny)
- 500 g włoszczyzna
- 3 łyżka koncentrat pomidorowy
- 50 g papryka słodka mielona
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Zastanawiasz się jak usunąć ości z karpia? To bardzo proste! Sprawdź tutaj!
2 komentarzy