w

Wigilijna zupa rybna. Jest bajecznie aromatyczna

Zupa rybna

Święta to czas radości i pysznego jedzenia. W tym wyjątkowych dań, które jadamy tylko raz do roku, jedynym z nich jest zupa rybna! Oczywiście taką zupę można podawać cały rok, jednak ta świąteczna jest napakowania przyprawami i mnóstwem rybnych dodatków. To czyni ją rozgrzewającym świątecznym daniem, nie do podrobienia.

Wigilijne przysmaki cieszą się dobrą sławą, gdyż to właśnie raz w roku są podawane w tak uroczysty sposób. Zupa rybna nie jest popularnym daniem, jednak jeśli lubicie ryby, warto ją włączyć do świątecznego menu.

Zupa rybna

Aromatyczna, rozgrzewająca z orientalną nutką — tak najprościej opisać zupę rybną!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 30 min.
Zupa rybna

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek, wlej wywar warzywny, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pora. Nastaw mały gaz i podgrzewaj wywar. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dorzuć warzywa do garnka, zagotuj i pozostaw na 15 minut na średnim ogniu.
  • W międzyczasie pomidory umyj, sparz i pozbądź się skórki. Pokrój je na małe kawałki i dorzuć do gotującej się zupy, dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju i cukru.
  • Zabierz się za ryby, wszystkie umyj i oczyść z ości, pozbądź się skóry i pokrój całość w kostkę. Dorzuć ryby do gotującego się wywaru i zmniejsz ogień, gotuj całość 6 minut. Dopraw całość pieprzem i imbirem. Podawaj zupę ze świeżym koperkiem.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz

Zastanawiasz się jak usunąć ości z karpia? To bardzo proste! Sprawdź tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli