w

Takiego ketchupu lepiej nie kupuj, ma mało wspólnego z pomidorami

ketchupu
Alexas_Fotos, pixabay

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale skład ketchupu może kryć wiele niespodzianek. Ciężko w to uwierzyć, ale producenci nagminnie oszczędzają na pomidorach! A co za tym idzie, trzeba znaleźć jakiś świetny zamiennik, który podrobi smak pomidora. Jakie produkty warto omijać szerokim łukiem? Sprawdź!

Ketchup to popularny sos pomidorowy, który dodajemy do większości potraw i przekąsek. Polewamy nim kanapki, maczamy frytki czy używamy do marynowania mięsa. Ludzie uwielbiają ketchup, bo jest tani i smaczny! Pomidorowy sos można przygotować w domu. Wtedy jest zdecydowanie najzdrowszy, ale powiedzmy sobie szczerze — komu, by się chciało, skoro butelka sosu jest na wyciągnięcie ręki już za kilka złotych.

Jakiego ketchupu unikać?

ketchupu
ketchup/ fot. OxfordSqare, Getty Images

Chyba nikogo nie zaskoczymy, jeśli powiemy, że pomidory to najważniejszy składnik tego produktu. Najlepsze ketchupy mają w składzie ok. 80% przecieru, natomiast zdarzają się i takie gagatki z zawartością 40% w całej butelce! Skoro pomidorów jest tak mało, to co stanowi resztę produktu?

Częstym zapełniaczem w sosie jest dodatek cukru, z reguły im mniej, tym lepiej, ale producenci zdecydowanie na nim nie oszczędzają. Jeszcze gorszy niż cukier jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jest wytwarzany z kukurydzy, ale nie ma w sobie żadnych właściwości prozdrowotnych. Przyczynia się do otyłości, nadciśnienia tętniczego i kamicy nerkowej.

Innym dodatkiem, który kryje się pod nazwą E1422 jest skrobia kukurydziana. Popularny zapychacz, który w większych dawkach może powodować problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu i żelaza.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Alexas_Fotos, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli