Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale skład ketchupu może kryć wiele niespodzianek. Ciężko w to uwierzyć, ale producenci nagminnie oszczędzają na pomidorach! A co za tym idzie, trzeba znaleźć jakiś świetny zamiennik, który podrobi smak pomidora. Jakie produkty warto omijać szerokim łukiem? Sprawdź!
Ketchup to popularny sos pomidorowy, który dodajemy do większości potraw i przekąsek. Polewamy nim kanapki, maczamy frytki czy używamy do marynowania mięsa. Ludzie uwielbiają ketchup, bo jest tani i smaczny! Pomidorowy sos można przygotować w domu. Wtedy jest zdecydowanie najzdrowszy, ale powiedzmy sobie szczerze — komu, by się chciało, skoro butelka sosu jest na wyciągnięcie ręki już za kilka złotych.
Jakiego ketchupu unikać?
![ketchupu](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/02/Kopia-mini-53-1.png)
Chyba nikogo nie zaskoczymy, jeśli powiemy, że pomidory to najważniejszy składnik tego produktu. Najlepsze ketchupy mają w składzie ok. 80% przecieru, natomiast zdarzają się i takie gagatki z zawartością 40% w całej butelce! Skoro pomidorów jest tak mało, to co stanowi resztę produktu?
Częstym zapełniaczem w sosie jest dodatek cukru, z reguły im mniej, tym lepiej, ale producenci zdecydowanie na nim nie oszczędzają. Jeszcze gorszy niż cukier jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jest wytwarzany z kukurydzy, ale nie ma w sobie żadnych właściwości prozdrowotnych. Przyczynia się do otyłości, nadciśnienia tętniczego i kamicy nerkowej.
Innym dodatkiem, który kryje się pod nazwą E1422 jest skrobia kukurydziana. Popularny zapychacz, który w większych dawkach może powodować problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu i żelaza.
Zobacz również: