w

Woda zbiera się w słoiku z musztardą? Czy to znak, że sos się zepsuł?

Woda w słoiku z musztardą
Olesia Shadrina, Getty Images

W tracie gotowania zauważyłaś, że woda zbiera się w słoiku z musztardą? Czy to oznaka początku fermentacji, a może produkt nie jest już odpowiedni do spożycia? Otóż nie, ten defekt nie powinien nas martwić!

Kiedy kupujesz musztardę, kierujesz się jej rodzajem i poziomem ostrości. Gorczycowy sos jest wspaniałym dodatkiem do mięs i sosów, ma pewien specyficzny smak, który się kocha lub nienawidzi. Kiedy zauważymy odrobinę wody w słoiku, zaczynamy panikować, czy aby na pewno musztarda jest zdatna do spożycia. Nie ma obaw do niepokoju, to jedynie defekt wizualny.

Sponsorowane

Woda w słoiku z musztardą cię niepokoi? To nic groźnego!

Woda w słoiku z musztardą
musztarda/ fot. Oksana Shirewina, Getty Images

Wydzielający płyn w musztardzie to nic innego jak oddzielenie się octu od gorczycy i substancji stałych. Wydzielanie wody kojarzy się z negatywnym skutkiem, jednak nie w tym przypadku! To trochę jak wydzielanie się serwatki z mleka, czyli całkowicie bezpieczna reakcja.

Kiedy zauważysz oddzielająca się wodę, powinnaś zamieszać sos, zamiast wylewać płyn. Składniki połączą się, a musztarda nie zmieni swojej konsystencji.

Ile czasu można przechowywać musztardę?

Sponsorowane

Podstawowe dwa składniki musztardy to gorczyca i ocet, który ma silne działanie konserwujące. Długość przydatności musztardy jest naprawdę długa! Otwarty słoiczek wytrzyma aż rok w naszej lodówce, to niezwykle imponujące!

Zobacz, w jakich przepisach możesz użyć musztardy:

  • Źródła:
  • smakosze.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • Olesia Shadrina, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli