Spis treści
W tracie gotowania zauważyłaś, że woda zbiera się w słoiku z musztardą? Czy to oznaka początku fermentacji, a może produkt nie jest już odpowiedni do spożycia? Otóż nie, ten defekt nie powinien nas martwić!
Kiedy kupujesz musztardę, kierujesz się jej rodzajem i poziomem ostrości. Gorczycowy sos jest wspaniałym dodatkiem do mięs i sosów, ma pewien specyficzny smak, który się kocha lub nienawidzi. Kiedy zauważymy odrobinę wody w słoiku, zaczynamy panikować, czy aby na pewno musztarda jest zdatna do spożycia. Nie ma obaw do niepokoju, to jedynie defekt wizualny.
Woda w słoiku z musztardą cię niepokoi? To nic groźnego!

Wydzielający płyn w musztardzie to nic innego jak oddzielenie się octu od gorczycy i substancji stałych. Wydzielanie wody kojarzy się z negatywnym skutkiem, jednak nie w tym przypadku! To trochę jak wydzielanie się serwatki z mleka, czyli całkowicie bezpieczna reakcja.
Kiedy zauważysz oddzielająca się wodę, powinnaś zamieszać sos, zamiast wylewać płyn. Składniki połączą się, a musztarda nie zmieni swojej konsystencji.
Ile czasu można przechowywać musztardę?
Podstawowe dwa składniki musztardy to gorczyca i ocet, który ma silne działanie konserwujące. Długość przydatności musztardy jest naprawdę długa! Otwarty słoiczek wytrzyma aż rok w naszej lodówce, to niezwykle imponujące!
Zobacz, w jakich przepisach możesz użyć musztardy:
- Kotlety mielone à la drwal. Fani fast fooda będą zachwyceni!
- Pałki kurczaka w rękawie. Jest soczysty i aromatyczny
Jeden komentarz