Spis treści
Szarlotka z patelni może być zarówno deserem, jak i słodkim śniadaniem. Całość zajmuje nam 20 minut, jednak połowa tego czasu to smażenie, a w tym czasie można robić inne czynności. Jeśli jesteś fanem tradycyjnego deseru, ta śniadaniowa szarlotka, będzie strzałem w 10!
Znudziły cię owsianki i kleiki, które codziennie jadasz na śniadanie? Aby trochę urozmaicić jadłospis, przedstawiamy genialne ciasto śniadaniowe z dodatkiem jabłek i cynamonu. Można je przygotować na śniadanie lub zabrać do pracy czy na uczelnię.
Szarlotka z patelni jest łatwa w przygotowaniu, a wszystkie składniki powinny być w twojej kuchni. Jeśli chcesz, by była mniej kaloryczna, cukier zastąp słodzikiem lub miodem, możesz pomieszać dwa rodzaje mąki pszenną oraz ta z płatków owsianych. To również ograniczy kaloryczność dania.
Szarlotka z patelni
Składniki
na 1 porcja
- 2 jabłko
- 2 jajko
- 350 ml śmietana kwaśna (lub skyr)
- 250 g mąka pszenna
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżka cukier (lub słodzik)
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczka cynamon
- cukier puder (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podlewamy minimalną ilością wody. Następnie dosypujemy cukier oraz cynamon i smażymy przez 5 minut.
- W misce łączmy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, jajka, ekstrakt wanilinowy. Powstała masa ma przypominać tę na biszkopta.
- Po 5 minutach zalewamy jabłka masą biszkoptową i smażymy pod przykryciem przez 15 minut. Ogień powinien być niewielki. Szarlotkę podajemy solo lub posypaną cukrem pudrem.
Szarlotka jest bardzo sycąca, możesz ją zrobić z połowy składników, jeśli chcesz uzyskać mniejszą porcję. Szarlotkę można podawać solo lub w towarzystwie ulubionych dodatków.
Zobacz również:
2 komentarzy