w ,

Szarlotka z patelni. Śniadanie dla łasuchów

Szarlotka z patelni
vasilibudarinphotos

Szarlotka z patelni może być zarówno deserem, jak i słodkim śniadaniem. Całość zajmuje nam 20 minut, jednak połowa tego czasu to smażenie, a w tym czasie można robić inne czynności. Jeśli jesteś fanem tradycyjnego deseru, ta śniadaniowa szarlotka, będzie strzałem w 10!

Znudziły cię owsianki i kleiki, które codziennie jadasz na śniadanie? Aby trochę urozmaicić jadłospis, przedstawiamy genialne ciasto śniadaniowe z dodatkiem jabłek i cynamonu. Można je przygotować na śniadanie lub zabrać do pracy czy na uczelnię.

Szarlotka z patelni jest łatwa w przygotowaniu, a wszystkie składniki powinny być w twojej kuchni. Jeśli chcesz, by była mniej kaloryczna, cukier zastąp słodzikiem lub miodem, możesz pomieszać dwa rodzaje mąki pszenną oraz ta z płatków owsianych. To również ograniczy kaloryczność dania.

Szarlotka z patelni

Taka szarlotka może być przekąską w ciągu dnia, na zimno smakuje równie dobrze.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i podlewamy minimalną ilością wody. Następnie dosypujemy cukier oraz cynamon i smażymy przez 5 minut.
  • W misce łączmy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, jajka, ekstrakt wanilinowy. Powstała masa ma przypominać tę na biszkopta.
  • Po 5 minutach zalewamy jabłka masą biszkoptową i smażymy pod przykryciem przez 15 minut. Ogień powinien być niewielki. Szarlotkę podajemy solo lub posypaną cukrem pudrem.
szarlotka z patelni
Zobacz
Ocena:
(głosy: 5 )

Szarlotka jest bardzo sycąca, możesz ją zrobić z połowy składników, jeśli chcesz uzyskać mniejszą porcję. Szarlotkę można podawać solo lub w towarzystwie ulubionych dodatków.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • vasilibudarinphotos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli