w

Cynamonowa szarlotka na miodowym spodzie. Podawana z lodami rozpływa się w ustach

Cynamonowa szarlotka na miodowym spodzie

Pachnąca, miękka, słodka, obłędnie cynamonowa… znajdę jeszcze przynajmniej 10 epitetów na opisanie tego ciasta. Szarlotka powinna zapisać się do naszej historii, gdyż jest drugim ulubionym ciastem w Polsce. Trudno się dziwić, nasze sady rodzą zdecydowanie najlepsze jabłka do tego wypieku.
Poznaj ten fantastyczny przepis na kruchą szarlotkę na miodowym cieście, które nie wymaga dodatku cukru. Nim się obejrzysz, ciasto zniknie w całości.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Zacznij od ciasta miodowego. Do garnka wlej mleko, miód i sodę, lekko podgrzej aż do połączenia składników. Kiedy całość się spieni, ściągnij garnek z ognia. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i jajka, wymieszaj. Dolej mleko z dodatkami i wymieszaj. Masę najlepiej wyrobić rękoma.
  • Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj cienkie placki na wielkość swojej blachy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10-15 minut. Powtórz to samo z drugim blatem.
  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka i smażyć do momentu aż część wody odparuje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę, cynamon i zamieszaj.
  • Weź pierwszy blat ciasta i dodaj usmażone jabłka (mogą być lekko ciepłe) na wierzch dodaj drugi blat i lekko go dociśnij. Odstaw ciasto do lodówki na 2-4 godziny, a następnie posyp górę cukrem pudrem.
Szarlotkę możesz podawać z lodami waniliowymi.

Składniki

na 10 porcji

ciasto

masa jabłkowa

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli