Spis treści
Cynamonowa szarlotka na miodowym spodzie
Pachnąca, miękka, słodka, obłędnie cynamonowa… znajdę jeszcze przynajmniej 10 epitetów na opisanie tego ciasta. Szarlotka powinna zapisać się do naszej historii, gdyż jest drugim ulubionym ciastem w Polsce. Trudno się dziwić, nasze sady rodzą zdecydowanie najlepsze jabłka do tego wypieku. Poznaj ten fantastyczny przepis na kruchą szarlotkę na miodowym cieście, które nie wymaga dodatku cukru. Nim się obejrzysz, ciasto zniknie w całości.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Sposób przygotowania
- Zacznij od ciasta miodowego. Do garnka wlej mleko, miód i sodę, lekko podgrzej aż do połączenia składników. Kiedy całość się spieni, ściągnij garnek z ognia. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i jajka, wymieszaj. Dolej mleko z dodatkami i wymieszaj. Masę najlepiej wyrobić rękoma.
- Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj cienkie placki na wielkość swojej blachy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10-15 minut. Powtórz to samo z drugim blatem.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka i smażyć do momentu aż część wody odparuje. Zdejmij garnek z palnika, dodaj galaretkę, cynamon i zamieszaj.
- Weź pierwszy blat ciasta i dodaj usmażone jabłka (mogą być lekko ciepłe) na wierzch dodaj drugi blat i lekko go dociśnij. Odstaw ciasto do lodówki na 2-4 godziny, a następnie posyp górę cukrem pudrem.
Szarlotkę możesz podawać z lodami waniliowymi.
Składniki
na 10 porcji
ciasto
- 200 g masło
- 3 szklanka mąka pszenna
- 7 łyżka miód
- 2 sztuka jajko
- 2 łyżka mleko
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 2 łyżka olej (do natłuszczenia formy)
masa jabłkowa
- 2 kg jabłko (twarde obrane )
- 2 opakowanie galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cynamon
- cukier puder (do posypania)
Zobacz
3 komentarzy