w

Schabowy po szwajcarsku. Jeden składnik robi całą robotę

Schabowy po szwajcarsku
ReinhardThainer, pixabay

Schabowy po szwajcarsku to tradycyjne danie, które przypomina nasz rodzimy kotlet. Różnią się jedynie dwoma dodatkami i sposobem podawania. Podczas gdy my smażymy duże kotlety, oni zwijają je w roladki i dopiero później panierują. Kotlety szwajcarskie są pełne pysznego ciągnącego się serka, który po przekrojeniu wręcz wypływa z roladki.

Inną popularną nazwą na to danie jest cordon bleu i możliwe, że właśnie pod taką spotkacie go w restauracji. Poza dodatkiem sera często można spotkać kotlety z plasterkiem szynki. Takie mięso do obiadu jest zbliżone do naszego tradycyjnego dania, ale tym samym nie powiewa nudą.

Jest kilka sposobów na urozmaicenie kotlecików! Jeśli lubisz intensywne smaki i nutkę pikanterii możesz natrzeć schabowego musztardą i odrobiną suszonej papryczki chilli. Fani serów pleśniowych mogą zmieszać dwa rodzaje i połączyć ciągnący się żółty ser np. cheddar i aromatyczny ser pleśniowy blue cheese.

Schabowe po szwajcarsku

Próbowałaś kiedyś takiej wersji kotletów? Jeśli nie, mamy dla Ciebie genialny przepis!
Czas całkowity 4 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 4 godz.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Schab oczyść i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Następnie je rozbij i wsadź do miski. Dodaj posiekaną cebulkę i zalej wszystko mlekiem i dodaj odrobinę soli. Takie kotlety powinny marynować się przez kilka godzin.
  • Po tym czasie odlej mleko, a kotlety oprósz solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i bazylią z obu stron. Na każdym plasterku umieść plaster szynki i sera. Zawiń całość w roladkę, tak by ser nie wystawał poza mięso.
  • W misce roztrzep jajko a na talerzu rozsyp bułkę tartą. Maczaj roladki w jajku i obtocz w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj kotlety na średnim ogniu, aż będą miały złoty kolor.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Chrupiąca panierka, która skrywa miękkie wnętrze z cudownie ciągnącym się serem — schabowy po szwajcarsku jest nie do podrobienia. Musisz koniecznie je zrobić! Zakładam, że i tak planowałaś schabowe na jutrzejszy obiad, może pora je lekko zmodyfikować?

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ReinhardThainer, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli