Spis treści
Sałatka z fasolką szparagową
Sałatka z fasolki szparagowej to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce strączek, które znudziły nam się w tradycyjnej formie. Możesz użyć jednego rodzaju fasolki lub pomieszać żółtą z zieloną. Sałatka będzie dobrym dodatkiem do dań z grilla jak i samodzielny posiłek.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- W miseczce umieść oliwę lub olej, dodaj sok z cytryny i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć świeżą pietruszkę oraz przyprawy, zamieszaj powstały sos. Odstaw na bok, by cebula zmiękła.
- Ugotuj ziemniaki i fasolkę na miękko z dodatkiem soli. To samo zrób z jajkami.
- Jajka obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół.
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj sos i delikatnie zamieszaj całość.
Składniki
na porcji
- 500 g fasolka szparagowa (świeża )
- 50 g cebula
- 400 g ziemniaki
- 4 sztuka jajko
- 4 łyżki oliwa z oliwek (lub olej)
- 2 łyżki sok z cytryny (lub ocet)
- 1 garść natka pietruszki
- 0,5 łyżeczka sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 garść pomidorki koktajlowe
Wartości odżywcze
Sałatka z fasolką szparagową
Na porcję przypada:
Kalorie
153.4
Tłuszcze
4.1
g
6
%
Węglowodany
26.6
g
9
%
Błonnik
8.1
g
34
%
Białka
5.3
g
11
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane