Spis treści
Mini burgery to genialna przekąska, jednak zajmuje chwilę czasu, gdy musimy wyrobić ciasto, a następnie odczekać aż urośnie i upiecze. Jest to dobre kilka godzin roboty, a nie każdy ma ochotę i czas na takie poświęcenia. W tym przepisie wybierzemy drogę na skróty i będziemy się posiłkować gotowymi bułkami do burgerów.
Te burgerki na jeden raz przyciągają wzrok i w mig znikają z talerza. Trudno się dziwić, w końcu są urocze i przepyszne! Burgery możesz zrobić w kilku wersjach np. ostrej i wegetariańskiej. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, a ty będziesz zadowolona z wykonanego dania!
Przepis na mini burgery jest bardzo łatwy, wystarcz, że kupisz mięso i bułki do burgerów, a resztę dodatków znajdziesz w lodówce.
Mini burgerki
Sposób przygotowania
- Bułki, które kupiłam, są pakowane po 4 sztuki. Bułki przekrawamy na pół i wykrawamy okręgi (góra i dół burgera) dużym kieliszkiem lub literatką. Ważne by była to mniejsza średnica niż standardowa szklanka. Okręgi wycinamy dość ciasno, by zmieścić jak najwięcej okręgów.
- Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek i za chwile ściągamy z ognia. Mięso ląduje w misce, dodajemy ketchup, musztardę, i cebulę. Mieszamy masę, a następnie robimy kuleczki wielkości wyciętych bułek. Lekko je spłaszczamy i wrzucamy na patelnię, smażymy z obu stron, aż będą miały rumiany kolor.
- Ogórki dzielimy na plastry, pomidor i sałatę kroimy w małe kawałki. Ser dzielimy na 4 kwadraty. W misce mieszamy odrobinę majonezu i ketchupu.
- Bierzemy spód bułki, smarujemy sosem, nakładamy kawałek sałaty, mały kotlecik, ser plaster ogórka, kawałek pomidora i górę bułki. Całość przeszywamy wykałaczką i układamy na półmisku.
Zobacz także:
Jeden komentarz