Spis treści
Domowe bułki do burgerów są niezwykle uniwersalne. Można ich użyć, jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania fast fooda, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by służyły nam jako pieczywo śniadaniowe. Gdy przygotujemy ich za dużo, nie trzeba ich wyrzucać, ponieważ na drugi dzień są równie smaczne.
Hamburgery z domową bułką są o niebo lepsze od tych ze sklepu, których termin przydatności sięga kilku miesięcy. Nie trzeba raczej mówić, jak bardzo są napakowane chemią i konserwantami. Jeśli przygotujemy hamburgera od podstaw, możemy liczyć na całkiem zbilansowany posiłek. To konserwanty zawarte w bułce i wołowinie oraz smażenie na starym tłuszczu wpływa na jakość burgerów w fast foodzie.
Domowe bułki do hamburgerów
Składniki
na 10 porcji
Sposób przygotowania
- Około godzinę przed rozpoczęciem wyciągnij wszystkie produkty z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
- Mleko wlej do garnka i podgrzej, następnie dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę, cukru, a następnie odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, miękkie masło i zaczyn drożdżowy. Zaczynamy zagniatać ciasto i robimy to około 8-10 minut. Ciasto na początku będzie lepki, a po czasie zacznie przybierać sprężystej konsystencji i odklejać się od rąk.
- Nakrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 bułek i układamy je na blaszkach ze sporymi odstępami, gdyż będą one rosnąć w trakcie pieczenia. Pozostawiamy je na kolejne 30 minut pod przykryciem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Górę bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy 20 minut, aż będą rumiane, kiedy to się stanie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je na 5 minut w komorze z uchylonymi drzwiczkami.
Domowe bułki do burgerów będą o niebo zdrowe od tych ze sklepu! Będą utrzymywały świeżość nawet do kilku dni, więc spokojnie możesz zrobić ich więcej by były na zapas.
Zobacz również: