Spis treści
Zupa ziemniaczana to prosta propozycja obiadowa, która jest łatwa w wykonaniu. Zupy zaspokoją głód, nawadniają organizm i przyjemnie rozgrzewają w chłodne dni. W tym przepisie ważne jest przygotowanie warzyw, dzięki nim potrawa nabierze odpowiedniego aromatu.
Czy wiesz, że ziemniaki genialnie smakują z dodatkiem gałki muszkatołowej? Ten dodatek podrasuje smak i doda korzennej nuty. Nie musisz sobie żałować przypraw, ziemniaki mają delikatny smak, więc warto nadać mi charakteru.
Przepis na zupę ziemniaczaną z dodatkami
Składniki
na 6 porcji
- 500 g ziemniaki
- 2 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 seler
- por (biała część)
- 1 l bulion warzywny
- 2 łyżka śmietana 18%
- 1 serek topiony
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/4 łyżeczka papryka ostra mielona (można pominąć)
- 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masło
dodatkowo:
Sposób przygotowania
- Ziemniaki pokrój w kostkę, resztę warzyw zetrzyj na tarce,
- W garnku rozpuść łyżkę masła, dorzuć warzywa i podsmażaj, aż lekko się zarumienią. Dorzuć ziemniaki i podsmażaj całość przez 5 minut na wolnym ogniu.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzuć przyprawy do zupy.
- Odlej odrobinę bulionu do szklanki i rozpuść w nim serek topiony. Najlepiej połamać go na małe kawałki i wymieszać, a następnie dodać śmietanę.
- Całość wlej do zupy i wymieszaj. Jeśli jesteś fanką kremów, zblenduj zupę na gładką masę.
- Podawaj z grzankami!
Zobacz także: