w

Podrasowana zupa ziemniaczana? Dodaj korzenną przyprawę

Zupa ziemniaczana
pixabay

Zupa ziemniaczana to prosta propozycja obiadowa, która jest łatwa w wykonaniu. Zupy zaspokoją głód, nawadniają organizm i przyjemnie rozgrzewają w chłodne dni. W tym przepisie ważne jest przygotowanie warzyw, dzięki nim potrawa nabierze odpowiedniego aromatu.

Czy wiesz, że ziemniaki genialnie smakują z dodatkiem gałki muszkatołowej? Ten dodatek podrasuje smak i doda korzennej nuty. Nie musisz sobie żałować przypraw, ziemniaki mają delikatny smak, więc warto nadać mi charakteru.

Przepis na zupę ziemniaczaną z dodatkami

Zapomnij o nudnej zupie, którą podawali na szkolnej stołówce! W tym przepisie postanowiliśmy odnowić recepturę, by zupa była jeszcze lepsza.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki pokrój w kostkę, resztę warzyw zetrzyj na tarce,
  • W garnku rozpuść łyżkę masła, dorzuć warzywa i podsmażaj, aż lekko się zarumienią. Dorzuć ziemniaki i podsmażaj całość przez 5 minut na wolnym ogniu.
  • Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzuć przyprawy do zupy.
  • Odlej odrobinę bulionu do szklanki i rozpuść w nim serek topiony. Najlepiej połamać go na małe kawałki i wymieszać, a następnie dodać śmietanę.
  • Całość wlej do zupy i wymieszaj. Jeśli jesteś fanką kremów, zblenduj zupę na gładką masę.
  • Podawaj z grzankami!
Zupa ziemniaczana
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli