w

Pieczone ziemniaki w 2 wersjach. Którą wybierasz?

pieczone ziemniaki
Igor Sinkov, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak przygotować pieczone ziemniaki w 2 ciekawych odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Ziemniaki to podstawa w każdej kuchni. Na ich bazie można zrobić całą masę przepysznych dań obiadowych z pierogami ruskimi i krokietami na czele. Są one również niezastąpionym dodatkiem do dań mięsnych, ryb oraz zup. Tak, ziemniaki to podstawa naszej kuchni. Ale czy wiesz, jak je przygotować, aby zachwycały smakiem i pięknie się prezentowały jednocześnie? Przychodzę z pomocą!

Dziś przygotowałam dla Ciebie dwa genialne pomysły na przygotowanie ziemniaków, które dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej, już od samego patrzenia na efekt końcowy, zrobisz się mega głodna.

Pomysł na pieczone ziemniaki w 2 wersjach

W swoich zapiskach z przepisami mam dwie ciekawe receptury na przygotowanie ziemniaków i ich podanie w pieczonej formie. A, że nie potrafię się zdecydować która z nich jest lepsza, zaprezentuje obie opcje.

W pierwszym przypadku wszystko co musisz zrobić to, obrać i pokroić ziemniaki w ćwiartki lub talarki. Wybierz opcję, która bardziej do Ciebie przemawia. Następnie połącz w misce 200 ml śmietanki kremówki, szczyptę gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę musztardy dijon. Przygotowane wcześniej ziemniaki przełóż do formy do pieczenia, po czym zalej mieszanką na bazie śmietanki. Całość możesz posypać dodatkowo startym na tarce żółtym serem.

Ziemniaki w tej formie pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, możesz liczyć na kremową ucztę dla podniebienia.

Druga opcja z kolei zakłada pieczenie ziemniaków z rozmarynem i czosnkiem. Ten duet wystarczy, aby osiągnąć genialne efekty. Podobnie jak wcześniej, najpierw obieramy ziemniaki i dzielimy je na mniejsze kawałki. Następnie łączymy z 1/3 szkl. oliwy z oliwek, 2 łyżkami rozmarynu oraz 3 ząbkami czosnku. Ziemniaki przygotowane w ten sposób pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Po wizycie w piekarniku, ziemniaki mają być mega złociste z chrupiącą skórką. I to wszystko. Koniecznie daj mi znać, która z zaprezentowanych opcji bardziej przypadła Ci do gustu.

  • Miniatura:
  • Igor Sinkov, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani