Spis treści
Ten tajski przysmak to prawdziwa loteria w naszym kraju, albo trafisz na ten wyśmienity, który będzie ci się śnił po nocach lub wręcz przeciwnie… będzie twoim koszmarem i nigdy więcej go nie zamówisz. Warto wspomnieć, że nie jest to trudne w wykonaniu danie, po prostu zawiera w sobie mnóstwo odrębnych składników, które należy odpowiednio połączyć. Jeśli nam się uda, zyskamy danie o nieprzeciętnym wachlarzu smaków od słonego do kwaśnego, z nutką słodyczy. Jak dla mnie brzmi genialnie!
Pad Thai z kurczakiem
Sposób przygotowania
- Pokrojone w kostkę tofu smaż przez 4 minuty.
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Kurczaka umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dorzuć do kurczaka. Następnie dodaj miód, sos rybny, pastę z tamaryndowca sok z limonki i czosnek.
- Podgrzewaj całość na małym ogniu, dorzuć makaron i szczypiorek, zamieszaj.
- Na koniec dodaj jajka i tofu. Podgrzewaj do momentu, aż jajka się zetną.
- Podawaj skropione limonką i posypane orzeszkami.
Składniki
na 5 porcji
- 250 g makaron ryżowy
- 5 łyżka olej
- 200 g tofu
- 2 sztuka filet z kurczaka
- 1 sztuka marchew
- 2 ząbek czosnek
- 4 sztuka jajko
- 1 pęczek szczypiorek
- 100 g orzechy ziemne (niesolone)
Sos
- 4 łyżka miód
- 4 łyżka sos rybny
- 1 łyżka pasta z tamaryndowca
- 1 sztuka limonka
- 2 ząbek czosnek