Spis treści
Racuchy to mój smak dzieciństwa. Robiła je moja mama, najczęściej posypywała placuszki cukrem pudrem lub dodawała do ciasta kawałki banana i jabłka. Tego smaku zdecydowanie nie da się zapomnieć.
Racuchy babci
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn na placuszki: drożdże pokrusz i wsyp do miski, następnie wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj.
- Miskę przykryj ściereczką i zostaw do spulchnienia ciasta.
- Gdy ciasto urośnie dodaj jajko, resztę mąki oraz spirytus. Wymieszaj składniki i ponownie zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Racuchy smaż na oleju, utrzymuj mały ogień, dzięki temu placuszki nie będą surowe w środku.
Składniki
na 4 porcje
- 2,5 szklanka mąka pszenna
- 40 g drożdże (świeże )
- szklanka mleko (ciepłe )
- kieliszek spirytus
- 2 jajko
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 30 ml olej (do smażenia)
- cukier puder
- owoce sezonowe (lub konfitura do podania)