w

Puszyste racuchy z jabłkiem. Przekąska naszego dzieciństwa

Do dziś pamiętam, że było to moje ulubione danie za dziecka, koniecznie z jabłkiem i cukrem pudrem. Wydaje mi się, że nie tylko moje i wy również mieliście tę przyjemność kosztować racuszków od mamy. Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki.
Możemy je podawać jako przekąskę, śniadanie lub kolacje. Twoje dzieci zwariują na ich punkcie!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 15 minuty
Czas przygotowywania 2 godziny
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn. Podgrzej lekko mleko, dorzuć drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajko, roztopione masło oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dorzucamy żółtko i powtarzamy czynność.
  • Ciasto powinno mieć luźną, miękką konsystencję. Miskę z nakrytym ścierką ciastem odstawiamy do ciepłego miejsca na 1,5h by podwoiło objętość.
  • Po upływie czasu ciasto powinno być puszyste. Przed smażeniem kroimy jabłko w cienkie plastry. Wrzucamy po plasterku do ciasta i obtaczamy. Wylewamy placki na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Ściągamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz posypać racuchy cukrem pudrem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Racuchy z jabłkiem
Na porcję przypada:
Kalorie
464.7
Tłuszcze
 
14
g
22
%
Węglowodany
 
70.1
g
23
%
Błonnik
 
5.5
g
23
%
Białka
 
14.4
g
29
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz