Spis treści
Racuchy z jabłkiem
Do dziś pamiętam, że było to moje ulubione danie za dziecka, koniecznie z jabłkiem i cukrem pudrem. Wydaje mi się, że nie tylko moje i wy również mieliście tę przyjemność kosztować racuszków od mamy. Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki.Możemy je podawać jako przekąskę, śniadanie lub kolacje. Twoje dzieci zwariują na ich punkcie!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 15 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej lekko mleko, dorzuć drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajko, roztopione masło oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dorzucamy żółtko i powtarzamy czynność.
- Ciasto powinno mieć luźną, miękką konsystencję. Miskę z nakrytym ścierką ciastem odstawiamy do ciepłego miejsca na 1,5h by podwoiło objętość.
- Po upływie czasu ciasto powinno być puszyste. Przed smażeniem kroimy jabłko w cienkie plastry. Wrzucamy po plasterku do ciasta i obtaczamy. Wylewamy placki na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Ściągamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz posypać racuchy cukrem pudrem.
Składniki
na porcje
Wartości odżywcze
Racuchy z jabłkiem
Na porcję przypada:
Kalorie
464.7
Tłuszcze
14
g
22
%
Węglowodany
70.1
g
23
%
Błonnik
5.5
g
23
%
Białka
14.4
g
29
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz