w ,

Puszyste racuchy z jabłkiem. Przekąska naszego dzieciństwa

Racuchy z jabłkiem

Do dziś pamiętam, że było to moje ulubione danie za dziecka, koniecznie z jabłkiem i cukrem pudrem. Wydaje mi się, że nie tylko moje i wy również mieliście tę przyjemność kosztować racuszków od mamy. Przygotowanie tego przysmaku nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki.
Możemy je podawać jako przekąskę, śniadanie lub kolacje. Twoje dzieci zwariują na ich punkcie!
Czas całkowity 2 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 15 min.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn. Podgrzej lekko mleko, dorzuć drożdże, łyżkę mąki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajko, roztopione masło oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dorzucamy żółtko i powtarzamy czynność.
  • Ciasto powinno mieć luźną, miękką konsystencję. Miskę z nakrytym ścierką ciastem odstawiamy do ciepłego miejsca na 1,5h by podwoiło objętość.
  • Po upływie czasu ciasto powinno być puszyste. Przed smażeniem kroimy jabłko w cienkie plastry. Wrzucamy po plasterku do ciasta i obtaczamy. Wylewamy placki na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Ściągamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz posypać racuchy cukrem pudrem.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli