Spis treści
Krupnik to klasyczna zupa z warzywami, mięsem i kaszą. W moim domu zawsze była podawana w chłodne dni, po jednym talerzu człowiek był w pełni rozgrzany.
Zupa może delikatnie przypominać rosół, gdyż gotuje się ją na wywarze mięsnym (lub warzywnym). Zamiast makaronu, kasza jęczmienna i mnóstwo jarzyn. Przeszukując internet, natrafiliśmy na ciekawy fakt. Mięso, na którym robi się krupnik, nie jest wcale takie oczywiste. Duża część ludzi robi swoją zupę na żołądkach kurzych, wołowinie lub gęsinie.
Jeśli chcesz stworzyć własny krupnik, zasięgnij do przepisu poniżej. Mięso, którego użyjesz to wędzone żeberka. Szefowie kuchni nie robią krupniku na innym produkcie.
Krupnik na żeberkach
Sposób przygotowania
- Do dużego garnka wrzuć żeberka i wlej litr wody. Następnie gotuj przez 40 minut. Po tym czasie pokrój warzywa w kostkę i dosyp do wody. Całość gotuj przez następne 15 minut.
- Na końcu dodaj kaszę jęczmienną i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.
Składniki
na 5 porcji
- 500 g żeberka wędzone
- 1 litr woda
- 0,5 szklanka kasza jęczmienna
- 12 ziemniaki
- 3 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- szczypta sól
- szczypta pieprz
Sprawdź przepis na rosół według Makłowicza!
Jeden komentarz