w

Na czym gotować krupnik? To mięso pasuje idealnie

Krupnik to klasyczna zupa z warzywami, mięsem i kaszą. W moim domu zawsze była podawana w chłodne dni, po jednym talerzu człowiek był w pełni rozgrzany.

Zupa może delikatnie przypominać rosół, gdyż gotuje się ją na wywarze mięsnym (lub warzywnym). Zamiast makaronu, kasza jęczmienna i mnóstwo jarzyn. Przeszukując internet, natrafiliśmy na ciekawy fakt. Mięso, na którym robi się krupnik, nie jest wcale takie oczywiste. Duża część ludzi robi swoją zupę na żołądkach kurzych, wołowinie lub gęsinie.

Jeśli chcesz stworzyć własny krupnik, zasięgnij do przepisu poniżej. Mięso, którego użyjesz to wędzone żeberka. Szefowie kuchni nie robią krupniku na innym produkcie.

Przepis na zupę jest bardzo łatwy. Wystarczy, że będziesz mieć dobrej jakości mięso i dużą ilość warzyw. Jeśli chcesz, by twój bulion był bardziej wyrazisty, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Danie podawaj w towarzystwie chleba.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Krupnik
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do dużego garnka wrzuć żeberka i wlej litr wody. Następnie gotuj przez 40 minut. Po tym czasie pokrój warzywa w kostkę i dosyp do wody. Całość gotuj przez następne 15 minut.
  • Na końcu dodaj kaszę jęczmienną i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Krupnik na żeberkach
Na porcję przypada:
Kalorie
686.9
Tłuszcze
 
17.5
g
27
%
Węglowodany
 
110.3
g
37
%
Błonnik
 
16.4
g
68
%
Białka
 
24.5
g
49
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Sprawdź przepis na rosół według Makłowicza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.