w

Na czym gotować krupnik? To mięso pasuje idealnie

Krupnik to klasyczna zupa z warzywami, mięsem i kaszą. W moim domu zawsze była podawana w chłodne dni, po jednym talerzu człowiek był w pełni rozgrzany.

Zupa może delikatnie przypominać rosół, gdyż gotuje się ją na wywarze mięsnym (lub warzywnym). Zamiast makaronu, kasza jęczmienna i mnóstwo jarzyn. Przeszukując internet, natrafiliśmy na ciekawy fakt. Mięso, na którym robi się krupnik, nie jest wcale takie oczywiste. Duża część ludzi robi swoją zupę na żołądkach kurzych, wołowinie lub gęsinie.

Jeśli chcesz stworzyć własny krupnik, zasięgnij do przepisu poniżej. Mięso, którego użyjesz to wędzone żeberka. Szefowie kuchni nie robią krupniku na innym produkcie.

Krupnik na żeberkach

Przepis na zupę jest bardzo łatwy. Wystarczy, że będziesz mieć dobrej jakości mięso i dużą ilość warzyw. Jeśli chcesz, by twój bulion był bardziej wyrazisty, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Danie podawaj w towarzystwie chleba.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 1 godz.
Krupnik

Sposób przygotowania

  • Do dużego garnka wrzuć żeberka i wlej litr wody. Następnie gotuj przez 40 minut. Po tym czasie pokrój warzywa w kostkę i dosyp do wody. Całość gotuj przez następne 15 minut.
  • Na końcu dodaj kaszę jęczmienną i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sprawdź przepis na rosół według Makłowicza!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli