w

Musztardowa marynata do schabu z miodową nutą — to połączenie jest bajeczne

Musztardowa marynata do schabu
zelijkonstrac, Getty Images Sigature

Musztardowa marynata do schabu to klasyk, który zna każdy z nas, gdyż jest łatwa i tania do przygotowania. Aby nieco urozmaicić smak marynaty, dodaj łyżkę miodu, który idealnie skomponuje się z ostrą marynatą do mięsa. Musisz koniecznie przetestować ten przepis!

Jeśli chcesz, by twoje mięso było porządnie nasiąknięte marynatą, pozostaw je na całą noc w lodówce. Po kilkunastu godzinach schab nabierze goryczki musztardy, a tym samym nieco słodyczy z miodu i przypraw.

W tym przepisie wybieramy musztardę francuską, która ma łagodny smak i ziarnistą konsystencję. Można ją łączyć z wieloma dodatkami jak białe wino, oliwa czy właśnie miód. Pasuje nie tylko do wieprzowiny, ale i kurczaka czy wołowiny. Trzeba jedynie pilnować czasu marynowania i intensywności dodatków, by żaden z nich nie zabił naturalnego smaku mięsa, które jest tu najważniejsze!

Pieczeń w marynacie musztardowo-miodowej

Mięso po całej nocy będzie niezwykle aromatyczne, a jeśli dobrze je upieczesz, rozpłynie się w ustach!
Czas całkowity 11 godz.
Czas przygotowywania 10 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Kawałek schabu myjemy pod strumieniem wody i oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu. Nacinamy lekko mięso i wstawiamy do naczynia żaroodpornego.
  • W miseczce mieszamy musztardę, oliwę, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, maggi, sól i pieprz. Mieszamy marynatę i zalewamy schab marynatą. Porządnie nacieramy mięso i zawijamy naczynie w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, marynuj mięso 2/3 godziny.
  • Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez godzinę. Po skończonym pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy schab na 15-30 minut, by mięso doszło do siebie.
  • Mięso podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Musztardowa marynata do schabu nie ma określonego smaku i zasady, wszystko zależy od poziomu ostrości produktu i dodatków. Jeśli zamienisz musztardę francuską na saperską, pieczeń będzie ostrzejsza i bardziej wyrazista. Dodatki dopasuj do swoich upodobań, tylko wtedy będziesz w pełni usatysfakcjonowana.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • zelijkonstrac, Getty Images Sigature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli