Spis treści
Łodyga brokuła to ta część warzywa, która najczęściej ląduje w koszu. Wielu z nas nie ma pomysłu na jej wykorzystanie w kuchni, a okazuje się, że jest całe mnóstwo opcji. Poniżej zostawiamy kilka inspiracji na to jak ją wykorzystać.
Łodyga brokuła to skarbnica witamin i minerałów
Jak możemy się spodziewać, brokuł jest bardzo zdrowym warzywem, lecz nie często ląduje na naszych talerzach. Większość ma do niego negatywne nastawienie, lecz po dobrej obróbce jest w stanie posmakować praktycznie każdemu.
Brokuł to źródło flawonoidów, witaminy A, C, D i K, a także minerałów jak wapń i potas. Warzywo ma stosunkowo mało kalorii (34 kcal na 100 g produktu), jest bogate w białko i błonnik, przez co czujemy się nasyceni po zjedzeniu. Wartości odżywcze są w całości, a nie tylko w różyczkach, więc nie warto marnować łodygi — trzeba jedynie wiedzieć, jak ją odpowiednio przerobić.
Nie wiesz, jak wykorzystać łodygę? Zrób z niej pesto
Receptura na smarowidło do kanapki pochodzi z Instagrama togoodtogo.pl. Profil promuje modę na życie w duchu zero waste i zachęca do przerabiania żywności, która na pierwszy rzut oka nie nada się do niczego.
Według twórców pomysłu najlepiej zblendować łodygę brokuła z dodatkiem czosnku, bazylii i orzeszkami. Gotową pastę możemy wykorzystać do smarowania kanapek.
Co jeszcze można zrobić z tym produktem?
- posiekaj łodygę w kostkę i upiecz w piekarniku — będzie genialnym dodatkiem do makaronu,
- dorzuć do zupy jarzynowej,
- zjedz na surowo — solo lub z dodatkiem sosu,
- dorzuć startą łodygę do masy na placki ziemniaczane,
Jest mnóstwo sposobów na jego wykorzystanie, wystarczy jedynie pomyśleć! Być może ty masz sposób na zrobienie czegoś pysznego z łodygi brokuła? Daj znać w komentarzu.