w

Łodyga brokuła może zostać wykorzystana na wiele sposobów. Zanim wyrzucisz, sprawdź

Łodyga brokuła
slon_don_pic, Getty Images

Łodyga brokuła to ta część warzywa, która najczęściej ląduje w koszu. Wielu z nas nie ma pomysłu na jej wykorzystanie w kuchni, a okazuje się, że jest całe mnóstwo opcji. Poniżej zostawiamy kilka inspiracji na to jak ją wykorzystać.

Łodyga brokuła to skarbnica witamin i minerałów

Jak możemy się spodziewać, brokuł jest bardzo zdrowym warzywem, lecz nie często ląduje na naszych talerzach. Większość ma do niego negatywne nastawienie, lecz po dobrej obróbce jest w stanie posmakować praktycznie każdemu.

Łodyga brokuła
cottonbro, pixabay

Brokuł to źródło flawonoidów, witaminy A, C, D i K, a także minerałów jak wapń i potas. Warzywo ma stosunkowo mało kalorii (34 kcal na 100 g produktu), jest bogate w białko i błonnik, przez co czujemy się nasyceni po zjedzeniu. Wartości odżywcze są w całości, a nie tylko w różyczkach, więc nie warto marnować łodygi — trzeba jedynie wiedzieć, jak ją odpowiednio przerobić.

Nie wiesz, jak wykorzystać łodygę? Zrób z niej pesto

Receptura na smarowidło do kanapki pochodzi z Instagrama togoodtogo.pl. Profil promuje modę na życie w duchu zero waste i zachęca do przerabiania żywności, która na pierwszy rzut oka nie nada się do niczego.

Według twórców pomysłu najlepiej zblendować łodygę brokuła z dodatkiem czosnku, bazylii i orzeszkami. Gotową pastę możemy wykorzystać do smarowania kanapek.

Co jeszcze można zrobić z tym produktem?

  • posiekaj łodygę w kostkę i upiecz w piekarniku — będzie genialnym dodatkiem do makaronu,
  • dorzuć do zupy jarzynowej,
  • zjedz na surowo — solo lub z dodatkiem sosu,
  • dorzuć startą łodygę do masy na placki ziemniaczane,

Jest mnóstwo sposobów na jego wykorzystanie, wystarczy jedynie pomyśleć! Być może ty masz sposób na zrobienie czegoś pysznego z łodygi brokuła? Daj znać w komentarzu.

  • Miniatura:
  • slon_don_pic, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli