w

Kurczak hasselback. Gdy go robię, wszyscy proszą o dokładkę

kurczak hasselback
gbh007, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić ciekawy obiad. Kurczak hasselback a’la gyros sprawdzi się w tej roli idealnie!

Masz dość gotowania w kółko tego samego? Twoi bliscy narzekają, że ciągle serwujesz im schabowego lub mielone? Potrzebujesz jakiejś odmiany kulinarnej? Chciałabyś odkryć nowe kombinacje smakowe?

Jeśli odpowiedziałaś twierdząco choć na jedno z powyższych pytań, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Dziś podzielę się z Tobą genialnym przepisem na pysznego kurczaka. Nie dość, że podasz go w ciekawej formie, to jeszcze będzie nieziemsko smakować. Czego chcieć więcej?

Kurczak hasselback a’la gyros – idealny pomysł na obiad

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w ogóle wyjaśnić czym jest tego typu danie. Bazą jest tutaj kurczak, którego należy najpierw naciąć, tworząc swego rodzaju kieszonki. Następnie wypełniamy powstałe luki ulubionymi składnikami. Kiedy mięso będzie już nafaszerowane na bogato, trafia ono do piekarnika. Kurczaka przygotowanego w ten sposób można serwować z ulubionymi dodatkami.

Dziś pójdziemy o krok dalej i połączymy kurczaka hasselbacka z pyszną przyprawą gyros oraz kolorowymi dodatkami. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie! Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie, o czym przekonasz się już za moment.

Kurczak hasselback a’la gyros

Przepyszne mięso zapieczone z dodatkami w piekarniku skradnie serce nawet największego niejadka!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 25 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oczyszczenia kurczaka. Następnie obtaczamy filety w oliwie i przyprawie gyros.
  • Na koniec przez całą długość mięsa robimy poziome nacięcia, tworząc swego rodzaju kieszonki.
  • Wszystkie dodatki, którymi będziemy faszerować kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Następnie umieszczamy dodatki we wcześniej zrobionych kieszonkach.
  • Nafaszerowane kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
  • Urządzenie ma pracować przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
kurczak hasselback
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

I co myślisz o dzisiejszym przepisie? Jak dla mnie jest to prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w pysznej potrawie na całe życie.

Zobacz także: Idealny sos chrzanowy do jajek na twardo. Moja babcia robiła go według tego przepisu

  • Miniatura:
  • gbh007, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani