Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić ciekawy obiad. Kurczak hasselback a’la gyros sprawdzi się w tej roli idealnie!
Masz dość gotowania w kółko tego samego? Twoi bliscy narzekają, że ciągle serwujesz im schabowego lub mielone? Potrzebujesz jakiejś odmiany kulinarnej? Chciałabyś odkryć nowe kombinacje smakowe?
Jeśli odpowiedziałaś twierdząco choć na jedno z powyższych pytań, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Dziś podzielę się z Tobą genialnym przepisem na pysznego kurczaka. Nie dość, że podasz go w ciekawej formie, to jeszcze będzie nieziemsko smakować. Czego chcieć więcej?
Kurczak hasselback a’la gyros – idealny pomysł na obiad
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w ogóle wyjaśnić czym jest tego typu danie. Bazą jest tutaj kurczak, którego należy najpierw naciąć, tworząc swego rodzaju kieszonki. Następnie wypełniamy powstałe luki ulubionymi składnikami. Kiedy mięso będzie już nafaszerowane na bogato, trafia ono do piekarnika. Kurczaka przygotowanego w ten sposób można serwować z ulubionymi dodatkami.
Dziś pójdziemy o krok dalej i połączymy kurczaka hasselbacka z pyszną przyprawą gyros oraz kolorowymi dodatkami. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie! Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie, o czym przekonasz się już za moment.
Kurczak hasselback a’la gyros
Składniki
na 2 porcje
- 2 szt. filet z kurczaka
- 2 łyżki przyprawa gyros
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. ogórek (kiszony)
- 2 plastry boczek
- 1 szt. papryka czerwona (czerwona)
- 1/2 szt. cebula (czerwona)
- 2 plastry ser żółty
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oczyszczenia kurczaka. Następnie obtaczamy filety w oliwie i przyprawie gyros.
- Na koniec przez całą długość mięsa robimy poziome nacięcia, tworząc swego rodzaju kieszonki.
- Wszystkie dodatki, którymi będziemy faszerować kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie umieszczamy dodatki we wcześniej zrobionych kieszonkach.
- Nafaszerowane kawałki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
- Urządzenie ma pracować przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
I co myślisz o dzisiejszym przepisie? Jak dla mnie jest to prawdziwy powiew świeżości w każdej kuchni. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w pysznej potrawie na całe życie.
Zobacz także: Idealny sos chrzanowy do jajek na twardo. Moja babcia robiła go według tego przepisu
Jeden komentarz