Spis treści
Kotlety z ziemniaków
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Nie musisz ich marnować! Zrób ziemniaczane kotleciki, które są świetną alternatywną dla zwykłych, gotowanych ziemniaków. Wystarczy odrobina przypraw i puree, by zaskoczyć całą rodzinę. Podawaj z sosem grzybowym, leczo lub tradycyjnym mielonym.Twoje dzieci będą zachwycone, tym obiadem. Kotleciki są delikatne i rozpływają się w ustach.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Obrane ziemniaki ugotuj na osolonej wodzie i rozgnieć na puree.
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie dodaj do ziemniaków. Następnie dodajemy jajko, obydwa rodzaje mąki, przyprawę do ziemniaków, koperek oliwę, sól i pieprz. Ciasto mieszamy i formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.
- Podajemy z mięsem i ulubioną surówką.
Składniki
na porcji
- 1 kg ziemniaki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżeczka koper (posiekany)
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 0,5 szklanka bułka tarta
- 20 ml olej
Wartości odżywcze
Kotlety z ziemniaków
Na porcję przypada:
Kalorie
311.4
Tłuszcze
9.8
g
15
%
Węglowodany
49
g
16
%
Błonnik
5
g
21
%
Białka
7.6
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane