Spis treści
Jesienne ciasto z jabłkami i dodatkiem orzechów oraz miodu brzmi jak dobre wyzwanie! To trochę taka podrasowana szarlotka z dodatkami. Można ją podawać na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.
Do wypieków z jabłkami najlepiej nadają się odmiany, które są kwaśne i twarde np. szara reneta. Używając miękkich jabłek, narażamy się na namoknięty spód, a w konsekwencji tego ciasto może być zakalcem.
Ciasto z jabłkami i orzechami
Sposób przygotowania
- 100 g miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Do tego dorzucamy jajko i pół szklanki śmietany i mieszamy na gęstą, ciężką masę. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut 200*C.
- W tym czasie przygotujemy jabłka do ciasta. Kwaśne jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać.
- W rondelku roztapiamy 100 g masła, dorzucamy posiekane orzechy, 2 łyżki miodu i 100 g cukru.
- Kiedy ciasto się podpiecze, dodajemy jabłka i warstwę orzechów i pieczemy koleje 15 minut w 180*C z termoobiegiem.
Składniki
na 12 porcje
- 200 g masło
- 3/4 szklanka cukier
- 1,5 szklanka mąka
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 opakowanie budyń czekoladowy
- 1 jajko
- 1/2 szklanka śmietana 18%
- 1 kg jabłko (kwaśne i twarde)
- 2 garść orzechy włoskie
- 2 łyżka miód
2 komentarzy