w ,

Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem

Jesienne ciasto z jabłkami i dodatkiem orzechów oraz miodu brzmi jak dobre wyzwanie! To trochę taka podrasowana szarlotka z dodatkami. Można ją podawać na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.

Do wypieków z jabłkami najlepiej nadają się odmiany, które są kwaśne i twarde np. szara reneta. Używając miękkich jabłek, narażamy się na namoknięty spód, a w konsekwencji tego ciasto może być zakalcem.

Ciasto z jabłkami i orzechami

Jesienna szarlotka w innej odsłonie. Słodycz miodowych orzechów i kruchość ciasta sprawi, że będziesz ją robić co tydzień na popołudniowy deser.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.
Jesienne ciasto

Sposób przygotowania

  • 100 g miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Do tego dorzucamy jajko i pół szklanki śmietany i mieszamy na gęstą, ciężką masę. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut 200*C.
  • W tym czasie przygotujemy jabłka do ciasta. Kwaśne jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać.
  • W rondelku roztapiamy 100 g masła, dorzucamy posiekane orzechy, 2 łyżki miodu i 100 g cukru.
  • Kiedy ciasto się podpiecze, dodajemy jabłka i warstwę orzechów i pieczemy koleje 15 minut w 180*C z termoobiegiem.

Składniki

na 12 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli