w

Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem

Jesienne ciasto z jabłkami i dodatkiem orzechów oraz miodu brzmi jak dobre wyzwanie! To trochę taka podrasowana szarlotka z dodatkami. Można ją podawać na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.

Do wypieków z jabłkami najlepiej nadają się odmiany, które są kwaśne i twarde np. szara reneta. Używając miękkich jabłek, narażamy się na namoknięty spód, a w konsekwencji tego ciasto może być zakalcem.

Jesienna szarlotka w innej odsłonie. Słodycz miodowych orzechów i kruchość ciasta sprawi, że będziesz ją robić co tydzień na popołudniowy deser.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Jesienne ciasto
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • 100 g miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Do tego dorzucamy jajko i pół szklanki śmietany i mieszamy na gęstą, ciężką masę. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut 200*C.
  • W tym czasie przygotujemy jabłka do ciasta. Kwaśne jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać.
  • W rondelku roztapiamy 100 g masła, dorzucamy posiekane orzechy, 2 łyżki miodu i 100 g cukru.
  • Kiedy ciasto się podpiecze, dodajemy jabłka i warstwę orzechów i pieczemy koleje 15 minut w 180*C z termoobiegiem.

Składniki

na 12 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto z jabłkami i orzechami
Na porcję przypada:
Kalorie
283.3
Tłuszcze
 
10.3
g
16
%
Węglowodany
 
45.7
g
15
%
Błonnik
 
3.4
g
14
%
Białka
 
4.7
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy