Spis treści
Kiedy przyrządzasz desery, ciasta czy ciasteczka w przepisie widnieje pewien nieodłączny dodatek — cukier wanilinowy. Choć bierzemy go za zamiennik świeżego ekstraktu z wanilii, zdecydowanie nim nie jest. Możesz przygotować swój cukier waniliowy z zaledwie dwóch składników. Sprawdź jak to zrobić!
Cukier wanilinowy to sztuczny syntetyczny produkt i z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Jeśli chcesz by twój dodatek do słodkości, był zdrowszy, proponujemy stworzenie swojego autorskiego aromatu. Czy trudno zrobić cukier waniliowy? Absolutnie nie. Jak można się spodziewać, jest on zrobiony z cukru i suszonej wanilii, żadnych innych dodatków.
Domowy cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Laski wanilii przecinamy na pół i wrzucamy do słoika. Dosypujemy cukier i potrząsamy, by lekko wymieszać produkty.
- Już po paru godzinach cukier będzie miał aromat wanilii. Możesz go przetrzymywać do kilku tygodni w zamkniętym słoiku.
Cukier wykorzystasz do tych przepisów: