w ,

Okrasa zdradza patent na najbardziej puszysty omlet. Jego przygotowanie jest banalnie proste!

Omlet to propozycja ciepłego śniadania, przy którym nie spędzimy wielu godzin w kuchni. Można go przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Bazowe produkty pozostają takie same, natomiast możemy zaszaleć z dodatkami! Tradycyjny omlet jest przygotowywany bezpośrednio na patelni, natomiast Okrasa postanowił wykorzystać jeszcze jedno urządzenie, które posiada każdy z nas – piekarnik! Jak się do tego zabrać? Koniecznie prześledź ten przepis!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Oddziel żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli a żółtka łączymy trzepaczką z mąką, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ubitą pianę z żółtkiem.
  • Ciasto wykładamy na zimną patelnię i smażymy na małym płomieniu, do momentu aż ciasto się nie zetnie.
  • Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na 15 minut. Trzeba doglądać naszego omleta, jeśli będzie zarumieniony, pora go wyciągnąć.
  • Gotowy placek przekładamy na talerz, smarujemy powidłami, jogurtem i posypujmy świeżymi owocami.

Składniki

na 1 porcja

Wartości odżywcze Zobacz

Omlet Karola Okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
465.4
Tłuszcze
 
25.2
g
39
%
Węglowodany
 
44
g
15
%
Błonnik
 
0.9
g
4
%
Białka
 
15.3
g
31
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.