Spis treści
Faszerowna cukinia
Ten obiad udaje się za każdym razem! Dedykujemy go studentom, którzy mają ochotę na coś innego niż makaron z sosem piąty dzień z rzędu. Ponadto cena przygotowania nie będzie przekraczać kilkunastu złoty. Jeśli unikasz mięsa lub nie lubisz wieprzowiny, wypróbuj wegańskie mięso mielone, które możesz dostać w każdym większym sklepie spożywczym.A na koniec chcemy jedynie dodać, że danie jest bez glutenu, mleka i jajek. Ma również małą zawartość węglowodanów, co sprzyja ludziom na diecie.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Cukinie umyj i przekrój na pół. Wydrąż pestki i pozostaw ok. 1 cm grubości miąższu od skórki. Posmaruj cukinie olejem, oprósz lekki solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut by się lekko podpiekły.
- W tym czasie zrób farsz. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
- Wyjmij cukinie z piekarnika i napełnij ją farszem, a następnie posyp parmezanem i wstaw do piekarnika by ser stopniał.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj odrobinę ostrej papryki w proszku.
Składniki
na 3 porcje
- 4 sztuka cukinia
- 400 g mięso mielone wieprzowe
- 4 sztuka cebulka zielona
- 3 łyżka przecier pomidorowy
- 3 łyżka olej
- 60 g ser parmezan
- 1/2 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
Zobacz