w ,

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym. Obiad bez glutenu, laktozy i jajek

Faszerowna cukinia

Ten obiad udaje się za każdym razem! Dedykujemy go studentom, którzy mają ochotę na coś innego niż makaron z sosem piąty dzień z rzędu. Ponadto cena przygotowania nie będzie przekraczać kilkunastu złoty. Jeśli unikasz mięsa lub nie lubisz wieprzowiny, wypróbuj wegańskie mięso mielone, które możesz dostać w każdym większym sklepie spożywczym.
A na koniec chcemy jedynie dodać, że danie jest bez glutenu, mleka i jajek. Ma również małą zawartość węglowodanów, co sprzyja ludziom na diecie.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cukinie umyj i przekrój na pół. Wydrąż pestki i pozostaw ok. 1 cm grubości miąższu od skórki. Posmaruj cukinie olejem, oprósz lekki solą i pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut by się lekko podpiekły.
  • W tym czasie zrób farsz. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
  • Wyjmij cukinie z piekarnika i napełnij ją farszem, a następnie posyp parmezanem i wstaw do piekarnika by ser stopniał.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj odrobinę ostrej papryki w proszku.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze

Faszerowna cukinia
Na porcję przypada:
Kalorie
356.5
Tłuszcze
 
23.1
g
36
%
Węglowodany
 
10.5
g
4
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Białka
 
28.1
g
56
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli