w ,

Domowe brzoskwinie w syropie. Receptura babci Ewy

Wekujesz owoce na zimę czy wolisz korzystać z gotowców w sklepie? Brzoskwinie to chyba najpopularniejsze owoce z puszki jakie przyszło nam kupować. Są idealne do deserów i ciast, mają długą date przydatności, a ich syrop jest równie pyszny i użyteczny co same owoce! Spróbuj zrobić je w domu, wystarczy 4 składniki.

Lipiec to czas dojrzałych, słodkich brzoskwiń. Jeśli jesteś szczęściarzem to masz w ogródku drzewo owocowe, które rodzi mnóstwo owoców. Jeśli go nie masz, nic straconego. W sezonie owoce są w naprawdę atrakcyjnej cenie i można je dostać od ręki w każdym sklepie czy na lokalnym rynku.
Zrobienie tych przetworów jest niezwykle proste, jednak pamiętaj o tym by przed całym procesem dokładnie umyć i wyparzyć słoiki, inaczej cała partia może ulec zepsuciu.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Całe brzoskwinie w skórce wrzuć do garnka z gotującą wodą, i pozostaw na 2 minuty. Dzięki temu łatwiej pozbyć się skórki z owocu.
  • Obrane owoce pokrój na ćwiartki i przełóż do wyparzonych słoików.
  • Przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Zalewę przelej do słoików z owocami, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze Zobacz

Brzoskwinie w słoiku
Na porcję przypada:
Kalorie
392
Tłuszcze
 
0.8
g
1
%
Węglowodany
 
99.9
g
33
%
Błonnik
 
3
g
13
%
Białka
 
1.8
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.