Spis treści
Wekujesz owoce na zimę czy wolisz korzystać z gotowców w sklepie? Brzoskwinie to chyba najpopularniejsze owoce z puszki jakie przyszło nam kupować. Są idealne do deserów i ciast, mają długą date przydatności, a ich syrop jest równie pyszny i użyteczny co same owoce! Spróbuj zrobić je w domu, wystarczy 4 składniki.
Brzoskwinie w słoiku
Sposób przygotowania
- Całe brzoskwinie w skórce wrzuć do garnka z gotującą wodą, i pozostaw na 2 minuty. Dzięki temu łatwiej pozbyć się skórki z owocu.
- Obrane owoce pokrój na ćwiartki i przełóż do wyparzonych słoików.
- Przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny.
- Zalewę przelej do słoików z owocami, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.