Spis treści
Tęczowy deser, zimny i owocowy – idealny na upalną pogodę. Dzięki plastyczności można robić go w foremkach i nadawać ciekawy kształt. Skusisz się?
Blok jogurtowy
Sposób przygotowania
- Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach i odkładamy do stężenia. Po zastygnięciu kroimy w kostkę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody i czekamy aż żelatyna się zwiąże.
- Jogurt mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, aromatem i śmietanką 30%. Lekko podgrzewamy w garnku i dodajemy żelatynę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do ostudzenia.
- Wrzucamy galaretki do jogurtu i przelewamy do formy. Odkładamy formę do lodówki i chłodzimy aż do stężenia.
Składniki
na 10 porcji
- 650 g jogurt naturalny
- 350 g śmietana 30%
- 4 łyżka cukier puder
- 1 cukier wanilinowy
- 6 łyżeczka żelatyna
- aromat cytrynowy
- 1 saszetka galaretka agrestowa
- 1 saszetka galaretka cytrynowa
- 1 saszetka galaretka truskawkowa
- 1 saszetka galaretka owoce leśne