w

Chłodzący deser na upalny dzień. Ptasie mleczko w owocowej odsłonie

Tęczowy deser, zimny i owocowy – idealny na upalną pogodę. Dzięki plastyczności można robić go w foremkach i nadawać ciekawy kształt. Skusisz się?

Blok jogurtowy

Ten deser nosi różne nazwy: ptasie mleczko, jogurtowiec czy śmietanowiec… jak zwał tak zwał. Kremowa pianka z owocowymi kostkami jest lekka i orzeźwiająca, cukier można zastąpić słodzikiem lub ksyliolem. Jeśli lubimy świeże owoce, można śmiało eksperymentować i zatopić je w masie jogurtowej.
Czas całkowity 4 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 4 godz.

Sposób przygotowania

  • Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach i odkładamy do stężenia. Po zastygnięciu kroimy w kostkę.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody i czekamy aż żelatyna się zwiąże.
  • Jogurt mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, aromatem i śmietanką 30%. Lekko podgrzewamy w garnku i dodajemy żelatynę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do ostudzenia.
  • Wrzucamy galaretki do jogurtu i przelewamy do formy. Odkładamy formę do lodówki i chłodzimy aż do stężenia.

Składniki

na 10 porcji

Wartości odżywcze

Blok jogurtowy
Na porcję przypada:
Kalorie
206.9
Tłuszcze
 
8.2
g
13
%
Węglowodany
 
30.2
g
10
%
Błonnik
 
0.003
g
0
%
Białka
 
4.3
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli