Spis treści
Flaczki to rozgrzewająca zupa dla całej rodziny. By przygotować ten przepis będziesz potrzebował ćwiartek drobiowych, dużej ilości warzyw i przypraw. Ten przepis dedykujemy osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi flaczkami.
Flaki z kurczaka
Sposób przygotowania
- Myjemy kurczaka i wkładamy go do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu pojawienia się szumowin. Wybieramy je i dodajemy warzywa: seler, por, marchew i pietruszka. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do bulionu.
- Do zupy dorzucamy także liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wszystko na niewielkim gazie przez godzinę. Gdy warzywa i mięso zmiękną, przecedzamy całą zupę.
- Kurczaka kroimy na cienkie plastry, a następnie przekładamy do bulionu. Ugotowane warzywa ścieramy na tace i dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut.
- Danie doprawiamy papryką mieloną, imbirem, pieprzem i maggi. Robimy lane kluski z mąki i jajka. Oba składniki łączymy ze sobą i wlewamy powoli do zupy. Gotową potrawę podajemy z pokrojoną natką pietruszki.
Składniki
na 5 porcji
flaki
- 2 l woda
- 2 ćwiartka kurczak
- ¼ seler
- por
- 2 marchew
- 2 pietruszka
- cebula
- łyżka majeranek
- papryka słodka mielona
- łyżka maggi
- 5 ziarno ziele angielskie
- szczypta imbir mielony
- natka pietruszka
- 3 liść laurowy
lane kluski
- 120 g mąka pszenna
- jajko
Jeden komentarz