w

Pieczony kurczak z warzywami

Kurczak to delikatne mięso, które nie wymaga długiego przygotowania i specjalnych umiejętności kulinarnych. W dzisiejszej propozycji użyjemy batatów i brokuła, ale nie ma sztywnych zasad, jeśli nie masz akurat jakiegoś składnika – improwizuj!

Kurczak z batatem i brokułem

Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej, do tego pyszne frytki z batata i chrupiący brokuł. Jeśli lubisz pikantne mięso, dodaj papryczkę chilly do marynaty.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Podziel ją na mniejsze kotlety. Przygotuj marynatę, wymieszaj sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, majeranek, tymianek i czosnek granulowany. Wymieszaj i natrzyj marynatą mięso.
  • Batata pokrój na cienkie frytki. Wrzuć batat do miski skrop oliwą, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
  • W tym czasie zagotuj wodę. Pokrój brokuła na mniejsze różyczki, następnie sparz go, tak by pozostał nadal chrupiący.
  • Gdy frytki lekko się podpieką, dołóż zamarynowanego kurczaka. Piecz 20 minut.
  • Całość podawaj z brokułem.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Kurczak z batatem i brokułem
Na porcję przypada:
Kalorie
585
Tłuszcze
 
37.7
g
58
%
Węglowodany
 
45.4
g
15
%
Błonnik
 
12
g
50
%
Białka
 
22.8
g
46
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli