Spis treści
Kurczak to delikatne mięso, które nie wymaga długiego przygotowania i specjalnych umiejętności kulinarnych. W dzisiejszej propozycji użyjemy batatów i brokuła, ale nie ma sztywnych zasad, jeśli nie masz akurat jakiegoś składnika – improwizuj!
Kurczak z batatem i brokułem
Sposób przygotowania
- Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Podziel ją na mniejsze kotlety. Przygotuj marynatę, wymieszaj sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, majeranek, tymianek i czosnek granulowany. Wymieszaj i natrzyj marynatą mięso.
- Batata pokrój na cienkie frytki. Wrzuć batat do miski skrop oliwą, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
- W tym czasie zagotuj wodę. Pokrój brokuła na mniejsze różyczki, następnie sparz go, tak by pozostał nadal chrupiący.
- Gdy frytki lekko się podpieką, dołóż zamarynowanego kurczaka. Piecz 20 minut.
- Całość podawaj z brokułem.
Składniki
na 2 porcje
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 sztuka batat
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka rozmaryn
- 1 brokuł