w

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Szybki deser na każdą okazję

ciasto drożdżowe bez wyrabiania
arfo, Getty Images

Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania powinien znaleźć się w każdym domu. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Doskonale zdaję sobie sprawę, że wiele osób kojarzy domowe wypieki z trudnym i skomplikowanym procesem, który wymaga niesamowitej wiedzy. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że wcale nie musi tak być. Istnieje cała masa prostych i szybkich przepisów, która pozwoli Ci przygotować samodzielnie genialne ciacho. Nawet jeśli w kuchni stawiasz dopiero swoje pierwsze kroki.

Skąd to wiem? Sama to przeżyłam. Po wyprowadzce z rodzinnego domu, przez długi czas unikałam domowych wypieków, będąc przekonana, że odniosę za każdym razem druzgocącą porażkę. Jednak pewnego wieczoru miałam ogromną ochotę na coś słodkiego. A, że było już dosyć późno, nie uśmiechało mi się iść na szybkie zakupy. Na szczęście w domu znalazłam podstawowe składniki na babkę, więc postanowiłam ją upiec. I wiesz co? Udało się! Od tego czasu postanowiłam zmierzyć się z kolejnymi ciastami oraz deserami. No i oczywiście nie żałuję, bo teraz nawet przygotowanie bezy pavlova mnie nie przeraża.

Sprawdzony patent na domowy wypiek – ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Pozostając w tematyce domowych wypieków, chciałabym podzielić się z Tobą jedną z moich największych perełek. Otóż przepis na genialne ciacho pochodzi z zeszytu mojej ukochanej babci Klimki, która bardzo często serwowała je podczas niedzielnych spotkań na rodzinnym obiedzie.

I choć bazą jest tutaj ciasto drożdżowe, to od razu Cię uspokajam. Dzisiejszy przepis nie jest skomplikowany. Co więcej, ciasto nie wymaga nawet wyrabiania.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Do przygotowania domowego ciasta możesz użyć dowolnych dodatków zarówno w postaci kolorowych owoców, czekoladowych kostek, czy w końcu przepysznych bakalii. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Domowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania z dodatkami

Ten przepis to najlepszy dowód na to, że ciasto drożdżowe nie zawsze wymaga wyrabiania!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki przez sitko, dzięki czemu domowy wypiek będzie mega puszysty.
  • Zanim zaczniemy wrzucać do miski poszczególne produkty, pamiętaj, aby dodawać je w tej samej kolejności i rozprowadzać warstwowo - jeden na drugim.
  • Najpierw kruszymy świeże drożdże i wrzucamy je do głębokiej miski.
  • Jako kolejne składniki dodajemy: cukier, roztrzepane przy pomocy widelca jajka oraz letnie mleko.
  • Na koniec wsypujemy mąkę.
  • Tak przygotowaną miskę przykrywamy czystą ściereczką, po czym odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Następnie mieszamy zawartość miski dosłownie przez chwilę. Powstałą mieszankę przekładamy do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu układamy ulubione owoce, kostki czekolady lub przepyszne bakalie.
  • Na koniec przygotowaną mieszankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  • Smacznego!
ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Moja babcia takie ciasto zawsze dekorowała cukrem pudrem. Oczywiście możesz wykorzystać do tego celu również lukier, jak i polewę czekoladową.

  • Miniatura:
  • arfo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani