Spis treści
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania powinien znaleźć się w każdym domu. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Doskonale zdaję sobie sprawę, że wiele osób kojarzy domowe wypieki z trudnym i skomplikowanym procesem, który wymaga niesamowitej wiedzy. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że wcale nie musi tak być. Istnieje cała masa prostych i szybkich przepisów, która pozwoli Ci przygotować samodzielnie genialne ciacho. Nawet jeśli w kuchni stawiasz dopiero swoje pierwsze kroki.
Skąd to wiem? Sama to przeżyłam. Po wyprowadzce z rodzinnego domu, przez długi czas unikałam domowych wypieków, będąc przekonana, że odniosę za każdym razem druzgocącą porażkę. Jednak pewnego wieczoru miałam ogromną ochotę na coś słodkiego. A, że było już dosyć późno, nie uśmiechało mi się iść na szybkie zakupy. Na szczęście w domu znalazłam podstawowe składniki na babkę, więc postanowiłam ją upiec. I wiesz co? Udało się! Od tego czasu postanowiłam zmierzyć się z kolejnymi ciastami oraz deserami. No i oczywiście nie żałuję, bo teraz nawet przygotowanie bezy pavlova mnie nie przeraża.
Sprawdzony patent na domowy wypiek – ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Pozostając w tematyce domowych wypieków, chciałabym podzielić się z Tobą jedną z moich największych perełek. Otóż przepis na genialne ciacho pochodzi z zeszytu mojej ukochanej babci Klimki, która bardzo często serwowała je podczas niedzielnych spotkań na rodzinnym obiedzie.
I choć bazą jest tutaj ciasto drożdżowe, to od razu Cię uspokajam. Dzisiejszy przepis nie jest skomplikowany. Co więcej, ciasto nie wymaga nawet wyrabiania.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Do przygotowania domowego ciasta możesz użyć dowolnych dodatków zarówno w postaci kolorowych owoców, czekoladowych kostek, czy w końcu przepysznych bakalii. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
Domowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania z dodatkami
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki przez sitko, dzięki czemu domowy wypiek będzie mega puszysty.
- Zanim zaczniemy wrzucać do miski poszczególne produkty, pamiętaj, aby dodawać je w tej samej kolejności i rozprowadzać warstwowo - jeden na drugim.
- Najpierw kruszymy świeże drożdże i wrzucamy je do głębokiej miski.
- Jako kolejne składniki dodajemy: cukier, roztrzepane przy pomocy widelca jajka oraz letnie mleko.
- Na koniec wsypujemy mąkę.
- Tak przygotowaną miskę przykrywamy czystą ściereczką, po czym odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Następnie mieszamy zawartość miski dosłownie przez chwilę. Powstałą mieszankę przekładamy do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy ulubione owoce, kostki czekolady lub przepyszne bakalie.
- Na koniec przygotowaną mieszankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
- Smacznego!
Moja babcia takie ciasto zawsze dekorowała cukrem pudrem. Oczywiście możesz wykorzystać do tego celu również lukier, jak i polewę czekoladową.