w , ,

Chleb jaglany. Zdrowe pieczywo na wyciągniecie ręki

Chleb jaglany to alternatywa dla pszennego wypieku, którego muszą unikać nietolerujące glutenu. Przygotowanie chleba nie jest czasochłonne, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Chleb to jeden z naszych ulubionych dodatków do śniadania. Jest sycący, zawiera sporo węglowodanów, które są naszym paliwem na pierwszą połowę dnia. Jeśli cierpimy na choroby związane z nietolerancją glutenu, warto zasięgnąć po alternatywne przepisy, które wykluczają ten składnik.

Chleb jaglany

Chleb bez dodatku glutenu i drożdży. Można go przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.
chleb jaglany

Sposób przygotowania

  • Ziarna kaszy dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą, w ten sposób pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki.
  • Do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sól oraz kaszę jaglaną. Gotujemy ok. 12 minut, aż kasza stanie się miękka. Jeśli zostanie trochę wody, odlewamy ją. Odstawiamy produkt do ostygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, grzanie góra-dół.
  • Olej kokosowy roztapiamy w garnku (można użyć rzepakowego). Do kaszy dorzucamy, orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona słonecznika i siemienie lniane. Dodajemy olej i mleko, mieszamy do połączenia się składników.
  • Masę wylewamy do keksówki i pieczemy przez godzinę.

Składniki

na 1 chleb

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli