w , ,

Chleb jaglany. Zdrowe pieczywo na wyciągniecie ręki

Chleb jaglany to alternatywa dla pszennego wypieku, którego muszą unikać nietolerujące glutenu. Przygotowanie chleba nie jest czasochłonne, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Chleb to jeden z naszych ulubionych dodatków do śniadania. Jest sycący, zawiera sporo węglowodanów, które są naszym paliwem na pierwszą połowę dnia. Jeśli cierpimy na choroby związane z nietolerancją glutenu, warto zasięgnąć po alternatywne przepisy, które wykluczają ten składnik.

Chleb jaglany

Chleb bez dodatku glutenu i drożdży. Można go przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.
chleb jaglany
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziarna kaszy dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą, w ten sposób pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki.
  • Do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sól oraz kaszę jaglaną. Gotujemy ok. 12 minut, aż kasza stanie się miękka. Jeśli zostanie trochę wody, odlewamy ją. Odstawiamy produkt do ostygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, grzanie góra-dół.
  • Olej kokosowy roztapiamy w garnku (można użyć rzepakowego). Do kaszy dorzucamy, orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona słonecznika i siemienie lniane. Dodajemy olej i mleko, mieszamy do połączenia się składników.
  • Masę wylewamy do keksówki i pieczemy przez godzinę.

Składniki

na 1 chleb

Wartości odżywcze

Chleb jaglany
Na porcję przypada:
Kalorie
3375.8
Tłuszcze
 
194.2
g
299
%
Węglowodany
 
347.3
g
116
%
Błonnik
 
60
g
250
%
Białka
 
84.6
g
169
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli