Spis treści
Chleb jaglany to alternatywa dla pszennego wypieku, którego muszą unikać nietolerujące glutenu. Przygotowanie chleba nie jest czasochłonne, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Chleb to jeden z naszych ulubionych dodatków do śniadania. Jest sycący, zawiera sporo węglowodanów, które są naszym paliwem na pierwszą połowę dnia. Jeśli cierpimy na choroby związane z nietolerancją glutenu, warto zasięgnąć po alternatywne przepisy, które wykluczają ten składnik.
Chleb jaglany
Sposób przygotowania
- Ziarna kaszy dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą, w ten sposób pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki.
- Do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sól oraz kaszę jaglaną. Gotujemy ok. 12 minut, aż kasza stanie się miękka. Jeśli zostanie trochę wody, odlewamy ją. Odstawiamy produkt do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, grzanie góra-dół.
- Olej kokosowy roztapiamy w garnku (można użyć rzepakowego). Do kaszy dorzucamy, orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona słonecznika i siemienie lniane. Dodajemy olej i mleko, mieszamy do połączenia się składników.
- Masę wylewamy do keksówki i pieczemy przez godzinę.
Składniki
na 1 chleb
- 400 g kasza jaglana
- 740 ml woda
- 400 ml mleko sojowe (lub krowie)
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 g olej kokosowy (lub rzepakowy)
- 80 g orzechy włoskie (posiekane)
- 100 g siemię lniane
- 40 g nasiona chia
- 50 g słonecznik
- 0,5 łyżeczka sól
2 komentarzy