w

Chleb bez piekarnika robi furorę w internecie. Olga wymyśliła genialny przepis

Poznaj ten niewiarygodny przepis na chleb BEZ piekarnika! Wychodzi miękki i chrupiący, więc nie musisz się obawiać zakalca. Od teraz gdy zabraknie chleba nie masz już wymówki, musisz go wypróbować! Chleb jest najlepszy tuż po przygotowaniu, więc nie czekaj zbyt długo, zanim się za niego zabierzesz.

Można się pokusić o stwierdzenie, że ten przepis opisuje chleb "smażony", gdyż potrzebujemy jedynie patelni do przygotowania chleba. Pewnie spodziewasz się ociekającej tłuszczem pity, a w rzeczywistości dostajesz zwykły, miękki chleb w sam raz na kanapkę.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 55 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn na chleb, do miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj.
  • Do płynu przesiej mąkę i dodaj sól, wymieszaj.Dodaj kminek i zagnieć wszystko ręką.
  • Blat i dłonie wysmaruj olejem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  • Wysmaruj patelnię olejem, wrzuć ciasto i nakryj ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca na godzinę aż ciasto wyrośnie.
  • Podgrzewaj nakryty chleb na średnim ogniu aż jedna strona się zarumieni, potem przewróć ciasto na drugą stronę.

Składniki

na 1 bochenek

Wartości odżywcze Zobacz

Chleb z patelni
Na porcję przypada:
Kalorie
1513.8
Tłuszcze
 
4.9
g
8
%
Węglowodany
 
316.6
g
106
%
Błonnik
 
12.6
g
53
%
Białka
 
44.1
g
88
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.