w

Chleb bez piekarnika robi furorę w internecie. Olga wymyśliła genialny przepis

Poznaj ten niewiarygodny przepis na chleb BEZ piekarnika! Wychodzi miękki i chrupiący, więc nie musisz się obawiać zakalca. Od teraz gdy zabraknie chleba nie masz już wymówki, musisz go wypróbować! Chleb jest najlepszy tuż po przygotowaniu, więc nie czekaj zbyt długo, zanim się za niego zabierzesz.

Chleb z patelni

Można się pokusić o stwierdzenie, że ten przepis opisuje chleb "smażony", gdyż potrzebujemy jedynie patelni do przygotowania chleba. Pewnie spodziewasz się ociekającej tłuszczem pity, a w rzeczywistości dostajesz zwykły, miękki chleb w sam raz na kanapkę.
Czas całkowity 1 godz. 55 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn na chleb, do miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj.
  • Do płynu przesiej mąkę i dodaj sól, wymieszaj.Dodaj kminek i zagnieć wszystko ręką.
  • Blat i dłonie wysmaruj olejem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
  • Wysmaruj patelnię olejem, wrzuć ciasto i nakryj ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca na godzinę aż ciasto wyrośnie.
  • Podgrzewaj nakryty chleb na średnim ogniu aż jedna strona się zarumieni, potem przewróć ciasto na drugą stronę.

Składniki

na 1 bochenek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli