Spis treści
Bułeczki twarogowe z kilku składników to pomysł na słodkie śniadanie. Są puszyste i miękkie, można je podawać z dodatkami lub solo. W połączeniu z poranną kawą sprawią, że poranek będzie idealny!
Jeśli przygotujesz bułeczki dzień wcześniej, rano będziesz mógł ucztować z tym pysznym smakołykiem. Receptura jest bardzo prosta, nie ma tu mowy o kuchennej wpadce. Bułeczki można zapakować jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Bułeczki śniadaniowe
Sposób przygotowania
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, esencję wanilinową i sól, a następnie roztrzepujemy na pianę. Dodajemy rozgnieciony twaróg. Jeśli chcesz zrobić to szybciej, użyj blendera, by nie było żadnych grudek.
- Do masy dolewamy olej i dosypujemy porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dorzucamy bakalie i zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.
- Masę dzielimy na równe części i formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.
- Po upieczeniu bułeczki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Składniki
na 12 bułek
- 200 g twaróg (półtłusty)
- 250 g mąka pszenna
- 2 jajko
- 50 g cukier
- 10 g cukier puder
- 20 ml olej rzepakowy
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 30 g bakalie (żurawina, rodzynki, orzechy)
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 1 szczypta sól