w

Tą roślinę doceniono na całym świecie. Koniecznie musisz wprowadzić ją do swojej diety

Źródło: Promo_Link, Getty Images

Co to jest wasabi i jakie ma właściwości? Skąd wzięła się ta roślina i czy warto ją spożywać codziennie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Co to jest wasabi?

Wasabi to inaczej chrzan japoński, który występuje naturalnie w Japonii, Korei i Tajwanie. Poza tym uprawiana jest w Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. Wasabi uważane jest za jedną z najmocniejszych przypraw na świecie. Podczas ścierania z kłącza rośliny wydzielają się izotiocyjaniany, które odpowiadają za jego ostry i wyrazisty smak.

Chrzan japoński w kuchni

Chrzan japoński najczęściej jada się w formie pasty jako dodatek do sushi, sashimi. Ale to nie jedyna forma w jakiej można jadać tą roślinę. Na rynku dostępne są również: kłącza, suszony proszek, a nawet liście. W Japonii popularnym przysmakiem są przekąski z dodatkiem suszonego proszku z cukrem, solą i olejem.

Wasabi- wartości odżywcze

W chrzanie japońskim znajdziemy wiele ważnych składników odżywczych. Najważniejsze to:

  • minerały: potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, cynk, magnez, miedź
  • witaminy: A, C, B1, B2, B6, niacyna, foliany

Wasabi- właściwości

Chrzan japoński wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych należą:

  • działanie przeciwbakteryjne: roślina wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii, m.in. szczepów Staphylococcus aereus, Escherichia coli
  • przeciwzapalne: izotiocyjaniany zmniejszają stany zapalne stawów
  • zapobiegające nowotworom: izotiocyjaniany eliminują działanie wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegają nowotworom żołądka, czerniaka i sutka
  • zapobiegające chorobom układu krążenia: wasabi obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zawałom serca i udarom.
  • łagodzące objawy astmy
  • Miniatura:
  • Źródło: Promo_Link, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.