Spis treści
Co to jest wasabi i jakie ma właściwości? Skąd wzięła się ta roślina i czy warto ją spożywać codziennie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Co to jest wasabi?
Wasabi to inaczej chrzan japoński, który występuje naturalnie w Japonii, Korei i Tajwanie. Poza tym uprawiana jest w Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. Wasabi uważane jest za jedną z najmocniejszych przypraw na świecie. Podczas ścierania z kłącza rośliny wydzielają się izotiocyjaniany, które odpowiadają za jego ostry i wyrazisty smak.
Chrzan japoński w kuchni
Chrzan japoński najczęściej jada się w formie pasty jako dodatek do sushi, sashimi. Ale to nie jedyna forma w jakiej można jadać tą roślinę. Na rynku dostępne są również: kłącza, suszony proszek, a nawet liście. W Japonii popularnym przysmakiem są przekąski z dodatkiem suszonego proszku z cukrem, solą i olejem.
Wasabi- wartości odżywcze
W chrzanie japońskim znajdziemy wiele ważnych składników odżywczych. Najważniejsze to:
- minerały: potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, cynk, magnez, miedź
- witaminy: A, C, B1, B2, B6, niacyna, foliany
Wasabi- właściwości
Chrzan japoński wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych należą:
- działanie przeciwbakteryjne: roślina wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii, m.in. szczepów Staphylococcus aereus, Escherichia coli
- przeciwzapalne: izotiocyjaniany zmniejszają stany zapalne stawów
- zapobiegające nowotworom: izotiocyjaniany eliminują działanie wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegają nowotworom żołądka, czerniaka i sutka
- zapobiegające chorobom układu krążenia: wasabi obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zawałom serca i udarom.
- łagodzące objawy astmy
