w

Ryba na Wigilii? Podpowiadamy czym zastąpić karpia

Źródło: Mykola Lunov

Karp jest rybą, która według tradycji powinna znaleźć się wśród dwunastu dań wigilijnych. Niestety jego specyficzny smak i zapach, nie wszystkim pasuje. A chyba nikt w święta nie chce katować się jedzeniem czegoś co mu nie odpowiada. Na szczęście istnieje wiele innych gatunków ryb, które równie godnie zastąpią karpia na wigilijnym stole. Jakie to ryby? Czym konkretnie zastąpić karpia?

Podczas Wigilii na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby. Dlaczego? Ryba to nie tylko danie, ale przede wszystkim ważny symbol Świąt Bożego Narodzenia. Ryba jest symbolem chrześcijaństwa i rodzącego się życia. Zgodnie z tradycją zjedzenie jej podczas Wigilii ma zapewnić dobrobyt i powodzenie w nadchodzącym roku. Dlatego też jedno jest pewne, ryba musi się znaleźć na świątecznym stole. A czy równie ważne jest jaka to będzie ryba? Tradycja podpowiada, że powinien być to karp, jednak Polacy coraz częściej odchodzą od karpia na rzecz innych gatunków. Jakie inne gatunki królują na polskich stołach w święta?

Czym zastąpić karpia na Wigilii?

Pierwszym świetnym wyborem jest dorsz. Mięso tej ryby jest delikatne, miękkie i aromatyczne. Co ważne. Filet czy polędwica dorsza nie mają ości. Dodatkowo dorsz jest jedną ze zdrowszych ryb, bogatą w białko i selen. Drugim gatunkiem często wybieranym przez Polaków jest pstrąg. Po pierwsze jest to wyjątkowo zdrowy wybór. Pstrąg zawiera duże ilości kwasów omega-3, które wspierają nasz organizm, chroniąc go przed chorobami serca, Alzheimerem, czy udarami. Drugą kwestią, która przemawia na korzyść pstrąga jest jego wygląd. Ryba ta posypana ziołami i otoczona plastrami cytryny prezentuje się niezwykle efektownie. Trzecią rybą często spotykaną na stołach świątecznych jest łosoś. Jego delikatne mięso zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości, a brak ości sprawia, że bez strachu podamy go w trakcie Wigilii nawet dzieciom.

  • Miniatura:
  • Źródło: Mykola Lunov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.