Spis treści
Przygotowanie świątecznych dań kosztuje nas sporo czasu i wysiłku. Dlatego też warto korzystać z patentów, które mogą znacznie ograniczyć godziny spędzone w kuchni. Jednym z nich jest przepis na krokiety do barszczu czerwonego z wafla, dzięki którym zaoszczędzisz czas spędzony na smażeniu naleśników.
Przedświąteczna gonitwa trwa w najlepsze. Zakupy, sprzątanie, prezenty, gotowanie świątecznych dań. Nie ma chyba bardziej pracowitych i pracochłonnych świąt od Bożego Narodzenia. Już samo przygotowanie dwunastu tradycyjnych dań spędza sen z powiek wielu gospodyniom, a gdzie jeszcze wszystkie pozostałe obowiązki. Dlatego też warto ułatwiać sobie pracę wykorzystując proste patenty. Jednym z nich jest podanie barszczu wigilijnego bez uszek, a w towarzystwie pysznych krokietów. Krokietów zawiniętych w popularny wafel.
Krokiety z wafla do barszczu czerwonego i nie tylko
Wielu z nas kojarzy wafel jedynie jako przysmak przełożony dżemem czy galaretką. Jednak popularny w czasach PRL-u kwadratowy wafel może nam się przydać do przygotowania wytrawnego dania. Zaskoczeni? Już wyjaśniamy. Chrupiący wafel może nam posłużyć do zrobienia wigilijnych krokietów. Wystarczy, że przygotowany jeszcze ciepły farsz ułożymy na wafelku i zwiniemy ciasno tak jak krokiety. Tak wykonane rulony należy jedynie pociąć na kawałki i obsmażyć w jajku i bułce tartej. Pod wpływem ciepła wafel stanie się plastyczny, dzięki czemu bez problemu zawiniecie w niego farsz. Co ciekawe w taki sposób możesz zawinąć wiele innych farszów: ciepłe pieczarki plus ser, szpinak z fetą. Tak naprawdę ogranicza was jedynie wasza własna wyobraźnia.