w

Drewniane akcesoria kuchenne mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Czy należy się ich pozbyć?

Źródło: Tetiana Aleksieieva, Getty Images

Drewniane łyżki kuchenne znaleźć możemy w prawie każdym polskim domu. Niestety mimo że jest to produkt od lat używany przez nasze mamy i babcie, to niesie za sobą duże niebezpieczeństwo dla wszystkich domowników. O jakim niebezpieczeństwie mowa?

Wielu z nas uważa drewno za materiał ekologiczny i bezpieczny. Po części jest to prawda. Jednak nie można drewnianym akcesoriom ufać w stu procentach. Mieszając posiłki drewnianą, a nie metalową łyżką możemy mieć pewność, że pod wpływem temperatury do dania nie przedostaną się żadne niebezpieczne substancje stricte związane z materiałem z którego łyżka jest wykonana. Jednak co równie niebezpieczne, do dania mogą przedostać się bakterie, które na łyżce drewnianej się namnożyły…

Drewniane łyżki kuchenne mogą być niebezpieczne

Podczas użytkowania kuchennych drewnianych łyżek mało kto zastanawia się nad tym, że ciężko je dokładnie umyć i zdezynfekować. Niedokładnie umyte łyżki, ale też inne drewniane akcesoria mogą stać się siedliskiem dla wielu bakterii, które bez problemu przeniesiemy do naszych posiłków. W ten sposób nie trudno o problemy żołądkowe, które mogą dotknąć całej rodziny. Dlatego też jeśli nie chcemy rezygnować z drewnianych łyżek, musimy pamiętać, że sama woda nie wystarczy, aby je umyć.

Jak myć drewniane akcesoria, aby były idealnie czyste?

Po pierwsze powinniśmy pamiętać o tym, aby drewniane łyżki, czy deski wymieniać co jakiś czas. W szczególności wtedy, kiedy pojawią się na nich wgniecenia i pęknięcia. To właśnie tam może zbierać się najwięcej bakterii. Kiedy chcemy umyć drewniane akcesoria musimy zastosować coś więcej, niż płyn i wodę. Dobrym pomysłem będzie użycie soli i sody oczyszczonej. Wystarczy, że z tych dwóch składników zrobimy papkę, którą dosłownie wetrzemy w powierzchnię drewnianych akcesoriów, a następnie umyjemy je wodą z płynem.

  • Miniatura:
  • Źródło: Tetiana Aleksieieva, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.