w ,

Wigilijny barszcz staropolski. Tradycja i smak w jednym daniu

Źródło: Dar1930, Getty Images

Wygląda i pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej. Staropolski barszcz wigilijny króluje na świątecznych stołach i często jest daniem, które rozpoczyna całą wieczerzę. Polacy najczęściej serwują go z uszkami lub pasztecikami. Jednak obojętnie od sposobu podania jest to niekwestionowany król świąt, który kojarzy nam się z magicznym czasem Bożego Narodzenia.

Barszcz czerwony, czy jak wielu z nas ma w zwyczaju go nazywać barszcz staropolski, znany jest w Polsce od XVI wieku. Już Mikołaj Rej pisał o nim w „Żywocie człowieka poczciwego”. W tym okresie barszcz ten gotowano na kości wołowej ze szpikiem, którą podawano wraz z zupą. Dziś jego receptura uległa dużej zmianie. Jak wygląda współczesny barszcz staropolski? Przepis znajdziecie poniżej.

Staropolski barszcz wigilijny krok po kroku

Składniki:

  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) – 100 g
  • buraki czerwone – 4 sztuki
  • korzeń pietruszki – 3 sztuki
  • marchew – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • seler – 1/2 szt.
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie – 5 sztuk
  • listek laurowy – 5 sztuk
  • majeranek – 2 łyżki
  • czarny pieprz – 7 ziarenek
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby mocz przez całą noc, a następnego dnia ugotuj do miękkości wraz z 2 ząbkami czosnku i 2 listkami laurowymi. Czas gotowania to ok. 20 minut.
  2. Buraki obierz i pokrój na cztery części. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, pół selera obierz i pokrój w paski i przełóż do dużego garnka.
  3. Do garnka z warzywami dodaj namoczone suszone grzyby, majeranek, ziele angielskie, pieprz, czosnek, liście laurowe i sól. Zalej wodą i zagotuj.
  4. Warzywny wywar gotuj około pół godziny. Po tym czasie dodaj do wywaru pokrojone buraki i ok. 2 łyżek wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie może to być ocet). Gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dorzuć do barszczu natkę pietruszki.
  5. Po tym czasie całość odcedź, tak aby uzyskać sam esencjonalny barszcz, bez warzyw i przypraw. Dopraw do smaku.
  6. Gotowy barszcz podaj z pasztecikami lub uszkami.
  • Miniatura:
  • Źródło: Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.