w , ,

Stripsy z kurczaka bez grama tłuszczu. Dobry przepis w trakcie diety

Dieta nie musi być przekleństwem! Jedzenie lekkich potraw, bez tłuszczu nie musi ograniczać się jedynie do sałatek i warzyw. Możesz z łatwością przygotować pyszne, chrupiące stripsy bez zbędnego tłuszczu!

Stripsy z kurczaka

Nie od dziś wiadomo, że smażone jedzenie jest przepełnione tłuszczem i automatycznie staje się ciężkostrawne. Na szczęście istnieją inne metody obróbki jedzenia np. pieczenie. Ta metoda sprawia, że jedzenie jest chrupiące i lekkie, a nie miękkie i bez wyrazu. W tym przepisie pokusimy się o dodanie żółtego sera, ale będzie to niewielka i bezpiecza ilość.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój piersi na 8 polędwiczek, posyp przyprawami i odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Wbij jajka do miseczki, dodaj mleko i roztrzep. W drugiej misce umieść bułkę tartą ze startym parmezanem.
  • Piekarnik rozgrzej do 200*C.
  • Mięso maczaj w jajku, a następnie w bułce. Wykładaj polędwiczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze

Stripsy z kurczaka
Na porcję przypada:
Kalorie
201.6
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Węglowodany
 
21.8
g
7
%
Błonnik
 
1.4
g
6
%
Białka
 
16.8
g
34
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli