Spis treści
Nie masz pomysłu na śniadanie? Tosty i jajecznica już dawno Ci się znudziły, a o poranku nie masz zbyt wiele czasu, by poeksperymentować. Z pomocą przybywa przepis prosto z Turcji! Jajka po turecku to ekspresowy przepis śniadaniowy.
Jajka po turecku
Sposób przygotowania
- Wymieszaj jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, a następnie dodaj dwie szczypty soli do jogurtu i dobrze wymieszaj.
- W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj płatki chilly. Podgrzewaj do moment, gdy masło zrobi się lekko brązowe. Ściągnij z ognia.
- Wbij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Bierz pojedyncze jajka i wrzuć do wrzątku. Gotuj 3-4 minuty i wyłów łyżką do odcedzania. Powtórz czynność z każdym jajkiem.
- Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym i masłem. Podajemy z pieczywem.
Składniki
na 2 porcje
- 2-4 jajko
- 5 łyżka jogurt grecki
- 2-4 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżka ocet spirytusowy
- 1 ząbek czosnek
- sól
- 4-5 łyżka masło
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka chilli płatki
- 2-3 łyżka koper
- grzanki z chleba (lub bagietki do podania)
2 komentarzy