Spis treści
Dziś pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób wyczarować pieczone ziemniaki w genialnym wydaniu. Znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Mogłoby się wydawać, że nie ma większej filozofii w przygotowaniu ziemniaków w pieczonej wersji. To w końcu jedno z tradycyjnych dań w naszej kuchni. Łączymy je z marynatą na bazie oliwy i ziół, po czym zapiekamy w rozgrzanym piekarniku. W takiej wersji pasują do całej masy potraw. Zarówno do schabu w sosie własnym, chrupiących kotletów schabowych, czy ryby w panierce.
I choć ziemniaki w takiej wersji są jak najbardziej bardzo smaczne, dzisiaj chciałabym zachęcić Cię do wypróbowania nowej metody ich przygotowania. Gwarantuję, że będzie nie tylko smacznie, ale i ciekawie. Obok takiej kombinacji nie możesz przejść obojętnie!
Jak zrobić pieczone ziemniaki w jogurtowej marynacie?
Na czym polega cały patent? Otóż pyszne ziemniaki połączymy z gęstym i kremowym jogurtem naturalnym. Oczywiście nie zabraknie tu również przypraw, które będą stanowić idealne uzupełnienie. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu? No to zaczynamy!
Po pierwsze, musimy umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki ziemniaki. Ja zazwyczaj kroje je w łódeczki. Następnie przerzucam je do formy wysmarowanej wcześniej małym kawałkiem masła lub odrobiną oleju. Po czym zabieramy się za przygotowanie kolejnych dodatków. Zaczynamy od obrania i przeciśnięcia przez praskę 2 ząbków czosnku. Dorzucamy je do formy.
Nie możemy zapomnieć również o przyprawach, a mianowicie: soli, pieprzu, papryce słodkiej oraz przyprawie do ziemniaków. Dodaj je według uznania, aby ziemniaki w zapieczonej wersji trafiały idealnie w Twoje kubki smakowe.
Na koniec dodaj jeszcze do mieszanki posiekany koperek i oczywiście jogurt naturalny. Na każdy kilogram ziemniaków, dodaję zawsze ok. 150 g produktu. Po dokładnym wymieszaniu składników, formę wstawiam do piekarnika.
Jak długo piec ziemniaki w jogurtowej marynacie?
Ziemniaki powinny trafić do piekarnika oczywiście tylko wtedy, kiedy urządzenie będzie dobrze rozgrzane. Następnie pieczemy je przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko.
Kiedy ziemniaki będą w piekarniku, Ty możesz spokojnie przygotować mięsny dodatek jak chociażby kotlety, czy kolorową sałatkę. I pomysł na pyszny i ciekawy obiad już masz. Nic tylko brać się do pracy. Powodzenia!