Spis treści
Chcesz zaskoczyć gości spektakularnym ciastem? Zrób tort bezowy dacquoise, a na pewno odniesiesz sukces. Wszyscy będą prosić o dokładkę!
Planujesz większe spotkanie rodzinne? Mają odwiedzić Cię przyjaciele i chcesz pokazać się z jak najlepszej strony? Szukasz przepisu na genialny deser, który skradnie serce największego niejadka? A może masz dość pieczenia tych samych ciast na okrągło?
Jeśli odpowiedziałaś twierdząco chociaż na jedno z powyższych pytań, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na genialne ciacho, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz!
Co to jest tort bezowy dacquoise?
Zanim zagłębimy się w szczegółową instrukcję, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest to wyjątkowe ciacho. Co sprawia, że ma w sobie to „coś”?
Otóż przepis na fenomenalny dacquoise, potocznie nazywany też „dakłas” wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to tort bezowy, który składa się zazwyczaj z dwóch blatów bezowych. Ponadto, w tym genialnym przepisie można znaleźć przepyszną masę na bazie mascarpone i masy krówkowej oraz smaczne orzechy.
Oczywiście na przestrzeni lat powstało sporo wariantów tego przepisu. Dlatego też można spotkać się z wieloma modyfikacjami, jak chociażby dodanie do deseru świeżych owoców. Jak sama więc widzisz nuda nam nie grozi.
Co więcej, w tym miejscu chciałabym podkreślić, że przygotowanie tortu bezowego choć początkowo może wydawać się mega trudnym zadaniem, wcale takie nie jest. Trzeba tylko mieć pod ręką sprawdzony przepis i dobre chęci. Z nami na pewno się uda!
Jak zrobić tort bezowy dacquoise
Składniki
na 10 porcji
Beza:
- 7 szt. białka
- 1 szczypta sól
- 350 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet
Krem:
- 230 g śmietanka (30%)
- 300 g mascarpone
- 200 g masa krówkowa
- 100 g orzechy pekan
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania blatów bezowych. Na początek ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Następnie zaczynamy dodawać małymi partiami cukier.
- Kiedy powstała mieszanka będzie lśniąca i sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
- Po połączeniu składników, powstałą mieszankę przekładamy na dwie blachy do pieczenia. Formujemy dwa okręgi, po czym pieczemy przez 90 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Na początek ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie zaczynamy dodawać na raty mascarpone.
- Jako kolejny składnik dodajemy masę krówkową. Ją również dodajemy partiami. Na sam koniec do kremu dodajemy posiekane orzechy pekan. Na tym etapie mieszankę łączymy już przy pomocy łyżki kuchennej.
- Wszystkie półprodukty mamy już gotowe. Teraz wystarczy złożyć nasz tort. W tym celu na pierwszym blacie bezowym rozprowadzamy krem.
- Na wierzchu układamy drugi blat bezowy i dekorujemy według uznania. I to wszystko, smacznego!
Koniecznie daj mi znać, czy wcześniej miałaś okazję wypróbować tortu bezowego w takim wydaniu? A może z taką recepturą spotykasz się po raz pierwszy? Ja od pierwszego kęsa przepadłam. Kiedy tylko skosztowałam genialnego tortu na bazie pysznej bezy, znalazłam się w siódmym niebie.
Ten deser ma w sobie po prostu wszystko. Idealną kombinację smakową oraz chrupiącą i jednocześnie delikatną bezę w podwójnym wydaniu. Co więcej, pięknie się prezentuje. Dlatego na pewno każdy z Twoich gości będzie się nim zachwycał. Po prostu nie ma innej opcji!