w

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą za każdym razem

Czy racuchy bez jajek i mleka mogą zaistnieć? Ten przepis udowadnia, że tak! Na dodatek będą tak samo pyszne i delikatne jak te z tradycyjnego przepisu. Przepis jest 100% roślinny, więc osoby unikające produktów odzwierzęcych mogą śmiało go przygotować.

Racuchy bez jajek i mleka

Racuchy to puszyste placuszki, które dają przyjemność przy każdym kęsie. Kojarzą się głównie z dziećmi, ale rzeczywistość pokazuje, że jedzą je również dorośli.
Czas całkowity 1 godz. 19 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 19 min.

Sposób przygotowania

  • Ciepłą wodę wlewamy do miski i kruszymy drożdże, a następnie mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę oraz sól umieszczamy w osobnej misce, mieszamy. Dodajemy odmierzony cukier i 2 łyżki oleju. Powoli dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy.
  • Jabłka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy wszystko do ciasta. Odstawiamy masę do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto spulchnieje, rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy ciasto łyżką formując nieduże placki.
  • Smażymy do zarumienienia. Ściągamy placki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki

na 6 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli