Spis treści
Czy racuchy bez jajek i mleka mogą zaistnieć? Ten przepis udowadnia, że tak! Na dodatek będą tak samo pyszne i delikatne jak te z tradycyjnego przepisu. Przepis jest 100% roślinny, więc osoby unikające produktów odzwierzęcych mogą śmiało go przygotować.
Racuchy bez jajek i mleka
Sposób przygotowania
- Ciepłą wodę wlewamy do miski i kruszymy drożdże, a następnie mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę oraz sól umieszczamy w osobnej misce, mieszamy. Dodajemy odmierzony cukier i 2 łyżki oleju. Powoli dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy.
- Jabłka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy wszystko do ciasta. Odstawiamy masę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto spulchnieje, rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy ciasto łyżką formując nieduże placki.
- Smażymy do zarumienienia. Ściągamy placki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki
na 6 porcji
- 750 g mąka pszenna
- 375 ml woda ( ciepła)
- 50 g drożdże
- 3 łyżka cukier
- 30 ml olej
- 2 jabłko
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukier puder (do posypania)
- szczypta sól
Jeden komentarz