w

Ciasto czekoladowe z chilli. Rozpływa się w ustach

Czekoladowe ciasto wyraża więcej niż tysiąc słów. Wystarczy mały kawałek, by zaspokoić swoją ochotę na słodycze. W dzisiejszym przepisie mamy ekstra składnik, który doda ostrości i podkręci smak – chilly. Jeśli nie jesteś fanką pikantnych dodatków, możesz dodać połowę zalecanego chilly lub całkiem zrezygnować z tego składnika.

Ciasto czekoladowe chilly

Jeśli lubisz niezapomniane doznania, to ciasto jest dla Ciebie! Pyszne, mokre i mięsiste to tylko kilka z epitetów jakimi możemy określić ten wypiek. Palące chilly potrafi rozgrzać od środka, więc nie jest wskazane na upały.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • W misce połącz mąkę, kakao oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj.
  • Dolej maślankę, jajko oraz olej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Chilly przekrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na 30 min, grzanie góra-dół 180*C.
  • Upieczone ciasto polej rozpuszczoną polewą czekoladową.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli