Spis treści
Czekoladowe ciasto wyraża więcej niż tysiąc słów. Wystarczy mały kawałek, by zaspokoić swoją ochotę na słodycze. W dzisiejszym przepisie mamy ekstra składnik, który doda ostrości i podkręci smak – chilly. Jeśli nie jesteś fanką pikantnych dodatków, możesz dodać połowę zalecanego chilly lub całkiem zrezygnować z tego składnika.
Ciasto czekoladowe chilly
Sposób przygotowania
- W misce połącz mąkę, kakao oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj.
- Dolej maślankę, jajko oraz olej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
- Chilly przekrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na 30 min, grzanie góra-dół 180*C.
- Upieczone ciasto polej rozpuszczoną polewą czekoladową.
Składniki
na 12 porcji
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 szklanka cukier
- 1/4 szklanka kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka pieprz cayenne
- 1 szczypta sól
- 1/2 szklanka maślanka
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanka olej
- 1/2 łyżeczka soda oczyszczona
- 1,5 szklanka polewa czekoladowa
- 1 sztuka papryczka chili (mała)
3 komentarzy