w

Zupa ziemniaczana z bryndzą

Zupa ziemniaczana z bryndzą

Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. Jak każde danie można ją zrobić w prostej, lub nieco podkręconej wersji. Jedno jest niezmienne — użycie ziemniaków!
Do takiej zupy można dodać różne rodzaje mięsa: kiełbasę, boczek lub całkiem z niego zrezygnować. Pozostaje jeszcze jeden ciekawy składnik, jest nim bryndza. Co to takiego? To miękki ser podpuszczkowy z owczego mleka. Ma intensywny słony smak i dobrze podkręca smak delikatnej zupy. Do tego dorzucamy kwaskowatą cytrynę i tworzymy ciekawą kompozycję smaków. Całość robi się w ekspresowym tempie!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki należy obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zalać lekko osoloną wodą i zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie w wierzchu, dodaj pokrojoną bryndzę, masło oraz zieleninę.
  • Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z plasterkami cytryny.
Nie zabielamy zupy, ponieważ rozpuszczony ser skutecznie zastąpi śmietanę. Do zupy możesz dodać boczek lub kiełbasę.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli