w

Zupa ziemniaczana z bryndzą

Zupa ziemniaczana z bryndzą

Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. Jak każde danie można ją zrobić w prostej, lub nieco podkręconej wersji. Jedno jest niezmienne — użycie ziemniaków!
Do takiej zupy można dodać różne rodzaje mięsa: kiełbasę, boczek lub całkiem z niego zrezygnować. Pozostaje jeszcze jeden ciekawy składnik, jest nim bryndza. Co to takiego? To miękki ser podpuszczkowy z owczego mleka. Ma intensywny słony smak i dobrze podkręca smak delikatnej zupy. Do tego dorzucamy kwaskowatą cytrynę i tworzymy ciekawą kompozycję smaków. Całość robi się w ekspresowym tempie!
Sponsorowane
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki należy obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zalać lekko osoloną wodą i zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie w wierzchu, dodaj pokrojoną bryndzę, masło oraz zieleninę.
  • Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z plasterkami cytryny.
Nie zabielamy zupy, ponieważ rozpuszczony ser skutecznie zastąpi śmietanę. Do zupy możesz dodać boczek lub kiełbasę.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Zupa ziemniaczana z bryndzą
Na porcję przypada:
Kalorie
325.2
Tłuszcze
 
2.7
g
4
%
Węglowodany
 
67.6
g
23
%
Błonnik
 
8.8
g
37
%
Białka
 
9.9
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli