w

Rożki z tortilli po meksykańsku

Rożki z tortilli będą genialną imprezową przekąską na wieczór lub obiad w meksykańskim stylu. Możesz wykorzystać swoje ulubione mięso i dodatki, my wybraliśmy połączenie mielonej wołowiny z wieprzowiną.

Kolorowe danie z mnóstwem smaku i aromatu. Jest bardzo proste w przygotowaniu i świetnie nada się jako imprezowa przekąska. Jeśli jesteś fanem chilli con carne, to musisz wypróbować ten przepis!

Podawaj z sosem chili a nikt nie będzie się w stanie oprzeć twojemu daniu!
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 10 minuty
rożki z tortilli
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy starty czosnek i mięso mielone. Dokładnie podsmażamy całość, dodajemy bulion i przecier pomidorowy. Smażymy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180*C, placki tortilli przekrawamy na pół. Wszystkie dodatki kroimy, ser ścieramy na tarce.
  • Na środku placka tortilli dodajemy łyżkę sosu, szczyptę sera i dodatki. Zawijamy w rulonik i układamy na blaszce do pieczenia.
  • Rożki pieczemy 10 minut.
  • Do przekąski robimy ostry sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy oliwę z tartym czosnkiem, kiedy zaczyna być rumiany, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W międzyczasie dorzucamy papryczkę chilli i podgrzewamy całość na gazie przez 5 minut.

Składniki

na 8 rożków

sos mięsny:

sos pomidorowy:

Wartości odżywcze Zobacz

Rożki z nadzieniem meksykańskim
Na porcję przypada:
Kalorie
282.4
Tłuszcze
 
18.1
g
28
%
Węglowodany
 
14.9
g
5
%
Błonnik
 
1.2
g
5
%
Białka
 
15.6
g
31
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy