Spis treści
Rożki z tortilli będą genialną imprezową przekąską na wieczór lub obiad w meksykańskim stylu. Możesz wykorzystać swoje ulubione mięso i dodatki, my wybraliśmy połączenie mielonej wołowiny z wieprzowiną.
Kolorowe danie z mnóstwem smaku i aromatu. Jest bardzo proste w przygotowaniu i świetnie nada się jako imprezowa przekąska. Jeśli jesteś fanem chilli con carne, to musisz wypróbować ten przepis!
Rożki z nadzieniem meksykańskim
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy starty czosnek i mięso mielone. Dokładnie podsmażamy całość, dodajemy bulion i przecier pomidorowy. Smażymy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C, placki tortilli przekrawamy na pół. Wszystkie dodatki kroimy, ser ścieramy na tarce.
- Na środku placka tortilli dodajemy łyżkę sosu, szczyptę sera i dodatki. Zawijamy w rulonik i układamy na blaszce do pieczenia.
- Rożki pieczemy 10 minut.
- Do przekąski robimy ostry sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy oliwę z tartym czosnkiem, kiedy zaczyna być rumiany, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W międzyczasie dorzucamy papryczkę chilli i podgrzewamy całość na gazie przez 5 minut.
Składniki
na 8 rożków
sos mięsny:
- 1/2 cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 250 g mięso mielone wieprzowo — wołowe
- 1/2 łyżeczka papryka ostra mielona
- 1/2 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczka oregano suszone
- 1 szklanka bulion
- 4 łyżka koncentrat pomidorowy
dodatki:
- 1 kukurydza konserwowa
- 4 tortilla
- 1/2 cebula czerwona
- 1/2 papryka czerwona
- 250 g ser tarty
sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- 1 pomidory z puszki
- 1 łyżeczka papryczka chili (posiekana)
2 komentarzy