w

Zapiekanki z maślakami

Domowe zapiekanki z maślakami to pomysł na zdrowy, domowy fastfood. Maślaki można zamienić na inne leśne grzyby lub pieczarki. Jeśli masz mrożonki, również się nadadzą!

Farsz z grzybów ma soczystą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki nie rozsypuje się po całej bułce. Dodatki można dopasować do swoich preferencji, ważne by było smacznie i zdrowo!

Domowe fastfoody są genialnym rozwiązaniem, gdy niezdrowe jedzenie "chodzi" nam po głowie.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
zapiekanka z maślakami
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby. Dusimy, aż sos odparuje, a pod koniec dodać łyżkę masła i mąkę. Całość wymieszać, dodać sól i pieprz. Ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę.
  • Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy delikatnie środek i delikatnie smarujemy olejem. Napełniamy farszem i ustawiamy bułki w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.
  • Upieczone bułki uzupełniamy pokrojoną cebulą, pomidorem i szczypiorkiem.

Składniki

na 8 zapiekanek

Wartości odżywcze Zobacz

Zapiekanki z maślakami
Na porcję przypada:
Kalorie
301.6
Tłuszcze
 
18
g
28
%
Węglowodany
 
15.6
g
5
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
19.1
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *