Spis treści
Domowe zapiekanki z maślakami to pomysł na zdrowy, domowy fastfood. Maślaki można zamienić na inne leśne grzyby lub pieczarki. Jeśli masz mrożonki, również się nadadzą!
Farsz z grzybów ma soczystą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki nie rozsypuje się po całej bułce. Dodatki można dopasować do swoich preferencji, ważne by było smacznie i zdrowo!
Zapiekanki z maślakami
Sposób przygotowania
- Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby. Dusimy, aż sos odparuje, a pod koniec dodać łyżkę masła i mąkę. Całość wymieszać, dodać sól i pieprz. Ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę.
- Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy delikatnie środek i delikatnie smarujemy olejem. Napełniamy farszem i ustawiamy bułki w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.
- Upieczone bułki uzupełniamy pokrojoną cebulą, pomidorem i szczypiorkiem.